INGREDIENTE- 5 kg. gogosari
– 5 litri apa
– 1 litru otet
– 2 linguri ulei (optional)
– sare dupa gust
– zahar dupa gust
– boabe de piper
– boabe de mustar
– foi de dafin
– hrean
Mod de preparare:
Se aleg si se spala gogosarii; se taie in bucati potrivite.
Se pune saramura, adica apa, otetul, uleiul, sarea, zaharul si mirodeniile la fiert. Se potriveste totul dupa gust; daca doriti mai acru, se mai adauga otet, daca doriti mai dulce, adaugati zahar, etc.
Cand saramura clocoteste, se adauga gogosarii; nu se pun toti deodata ci in transe. Se invart mereu cu paleta cu gauri pana isi schimba culoarea (nu se lasa mai mult pentru ca se inmoaie)
Se scot apoi din saramura si se aseaza in borcane. Nu se preseaza.
Cand toti gogosarii sint asezati in borcane, se adauga bucatile de hrean (daca e gros, se taie in 4 felii subtiri)
La un borcan de cca. 800 g. sint suficiente 3 fasii de hrean.
Se adauga saramura calda. Mirodeniile care au ramas pe fundul oalei se repartizeaza cu o lingura, uniform, in fiecare borcan. Cate o frunzulita de dafin e de ajuns la un borcan.
Se leaga borcanele cu celofan sau se capseaza si se lasa pana a doua zi sub paturi…
Aici le-am scos la sedinta foto
Foarte gustosi si aromati, chiar si asa, dupa o zi
Minunati…langa orice ))
P.S. Ca sa nu ramana bule de aer in borcan, se apasa gogosarii, usor, cu o lingura de lemn sau se scutura usor borcanul.