Spitalul Judeţean din Timişoara intră, de luni, în grevă japoneză. Vezi când se poate transforma protestul în grevă generală şi care sunt motivele

- Advertisement -

Situaţie disperată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara (S.C.J.U.T.). Angajaţii, membrii de sindicat, intră începând de luni în grevă japoneză. Protestul nu va afecta sub nici o formă actul medical şi nici activităţile conexe, însă se vrea a fi un mare semnal de alarmă faţă de proiectele pe care le propune ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, care are „în plan” transformarea spitalelor în regii autonome, societăţi comerciale de stat sau chiar ONG-uri.

Planul ministrului vizează o perioadă ce se va întinde până cel târziu în 2015. „Urmărim scoaterea spitalelor publice din categoria instituţiilor publice bugetare, flexibilizarea cadrului lor de funcţionare şi încurajarea găsirii de soluţii manageriale pentru o activitate mai eficientă”, a declarat Nicolăescu în urmă cu câteva zile, motiv ce i-a făcut pe sindicaliştii de la S.C.J.U.T. să aleagă calea de protest cea mai puţin perturbatoare – greva japoneză. Aceasta va dura cel puţin trei zile, luni, marţi şi miercuri, săptămâna ce urmează.

„Un alt motiv datorită căruia am ales să intrăm în grevă este faptul că nu se vrea semnarea Contractului Colectiv de Muncă, ceea ce înseamnă că riscăm să fim lăsaţi pe drumuri oricând. În toată ţara, dacă n-ai pile, nu te poţi angaja la stat, ei bine, acum, dacă nu avem pile, nu vom mai putea munci în această instituţie, iar asta nu este normal. Sunt printre noi oameni care depăşesc 50 de ani… cine-i mai angajează?” ne-au declarat surse din interiorul instituţiei.

O altă problemă deosebit de gravă este plata salariilor angajaţilor, la urechile cărora a ajuns inclusiv trista informaţie cum că nu mai există fond de salarii decât până în noiembrie. „Nu mai sunt bani de salarii, ne-au promis că vor lua bani din bugetul de pe anul viitor pentru a acoperi cheltuielile cu salariile în 2013, dar bugetul pe 2014 nu a fost stabilit nici acum. Totuşi, de unde vor avea bani de salarii în condiţiile astea.

Angajaţii se pregătesc deocamdată de greva japoneză, însă aceasta poate degenera oricând într-una generală, pe 1 noiembrie 2013, un grup de circa 60 de sindicalişti ai „județeanului” urmând să se deplaseze la Bucureşti, acolo unde va avea loc un miting la care vor participa atât personalul medical cât şi cel auxiliar din toată tara.

În cazul în care se ajunge la grevă generală, S.C.J.U.T. are obligaţia, conform legii, să asigure o treime de servicile medicale, mai exact urgenteţe şi nimic mai mult, ceea ce poate deveni nu tocmai plăcut într-o instituţie de o asemenea importanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie