De ce comparaţia asta? Simplu. Pentru că şi cimitirele din Timişoara au un regulament de funcţionare, asemeni regulilor după care sunt construite mansardele pe blocuri, în ambele situaţii Primăria fiind cea care dă sau nu aviz de construire.
Unul dintre cele mai elocvente exemple în reprezintă Cimitirul Eroilor, situat în Calea Lipovei. Acolo, mai întâi s-a demolat gardul de împrejmuire, ceea ce era interzis prin lege, apoi s-a ridicat o construcţie căreia i s-a dat altă destinaţie faţă de cea pentru care s-a eliberat certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie de către Primăria Timişoara. Edificiul a devenit magazin al societăţii Denis&Alex SRL, care este şi concesionarul cimitirului – adică firma care „face şi desface” tot ce se întâmplă în acest cimitir. După toate acestea, firma s-a judecat cu Primăria şi, culmea sau nu, a câştigat procesul, reuşind să intabuleze acel magazin. Pe acelaşi principiu, adică fără a avea o autorizaţie de construcţie nouă, societatea respectivă a mai ridicat şi o „imensitate” de clădire, denumită sugestiv ”capelă”, pentru care din nou va da în judecată Primăria şi va fi astfel intabulată, asemeni magazinului.
Ca fapt divers, legislaţia nu permite construcţia în interiorul cimitirelor a unor edificii sau cavouri care să depăşească înălţimea de 180 de centimetri, dar nici comerţul cu produse şi servicii funerare, fiind vorba de concurenţă neloială.
Oare primarul Nicolae Robu cunoaşte aceste aspecte? Nu de alta, dar viceprimarul Traian Stoia nu e străin de ceea ce se întâmplă pe la căpătâiul morţilor, pesedistul declarând cu voce tare, în urma unor sesizări, că: ”Şi-aşa rămâne Primăriei”, dar pe acest pincipiu fiecare cetăţean se poate apuca să-şi construiască o casă în mijloc de drum…
Un alt exemplu este cel al Cimitirului de pe strada Stuparilor, unde, culmea, concesionar este aceeaşi societate comercială. Situaţia interesantă e că şi aici au construit o aşa-zisă casă funerară, tot ilegal, dar care funcţionează de câţiva ani buni ilegal. Conform înregistrii video de mai jos, administratorul de acolo spune că închirierea casei se face pentru 200 de lei pe zi deşi, închirierea unei capele pentru o singură zi, pentru un sicriu, este de 59,30 de lei, conform Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 316/29.07.2010.
Aceste firme construiesc şi se folosesc de construcţiile respective fără a repara gardul, spre exemplu, un gard care este construit din plasă şi mai este şi pe jumătate rupt sau distrus de vechime şi intemperii, sarcină ce le intră în atribuţiile directe conform contractului pe care firmele concesionare îl încheie cu Primăria.
Trecând la un alt cimitir, cel din Calea Şagului, şi aici a fost demolat gardul cimitirului pentru a face loc unei clădiri ridicate la fel de ilegal. În incinta acesteia se vând sicrie de către firma concesionară a acestui cimitir. Clădirea nu are nici la ora actuală autorizaţie de construcţie, iar asta spune multe…
Altă zonă, alt cimitir. În Calea Buziaşului, la ora actuală este concesionat unei societăţi comerciale a cărei patron ceste aceeaşi persoană care deţinea firma concesionară a cărei contract a fost reziliat în 2013 pentru… construcţii ilegale în cimitir. După ce au ridicat în incinta cimitirului o sală de priveghi şi un magazin de vânzare sicrie şi alte articole funerare, fosta societate a pierdut dreptul de a mai concesiona acest cimitir, dar patronul acesteia s-a „mişcat” repede, reuşind să creeze o altă societate care a reuşit din nou „acapararea” acestui cimitir.
Să nu uităm să menţionăm aici şi cimitirul de pe strada Rusu Şirianu, unde firma concesionară îşi face sală de priveghi, magazin cu sicrie şi ca în celelelte cimitire concesionate, săli unde spală, formolizează şi îmbracă decedaţii.
În toate situaţiile amintite, cei care şi-au cosntruit „magazin” de produse şi servicii funerare în cimitir, obligă aparţinătorii decedaţilor să achiziţioneze serviciile proprii pentru a avea acces la un loc de veci în cimitirul concesionat de aceştia.
Suntem curioşi care este părerea Otiliei Sîrcă (actualmente şefa Serviciului Locuinţe, din cadrul Primăriei Timişoara), Nicolae Cacuci (şeful Compartimentului Cimitire şi Coşerit din aceeaşi instituţie), sau Martin Staia (directorul direcţiei Patrimoniu din Primărie) au cunoştință de faptul că în realitate magazinele de sicrie nu au ce căuta în cimitirele din Timişoara pentru că se ajunge la situaţii în care familiile decedaţilor sunt obligate să lucreze cu firmle concesionare pentru a primi un loc de veci sau pentru a avea siguranţa că mormântul defunctului nu va fi deteriorat intenţionat?
Vă mai pregătim un material la fel de interesant cu taxele ilegale solicitate de fimele concesionare de mai bine de 10 ani încoace. În CURÂND!
daca masardele corespund technic si estetic nu vad care este problema