Fundatia Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutională (CADI Eleutheria), Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) – Guvernul Romaniei, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) au organizat marti, 18 septembrie 2012, la Timisoara, forumul “Investitiile sociale, profitul social si comunitatile de romi”.
O delegatie formata din mai multi reprezentanti ai UNDP*, condus a de Parviz Fartash, Reprezentant Rezident a.i. UNDP, au participat la acest forum alaturi de alti invitati de seama, si anume: Liliana Onet, Subprefect – Institutia Prefectului Judetul Timis; Calin Rus, Director – Institutul Intercultural Timisoara; David Mark, Director Executiv – Alianta Civica a Romilor din Romania, Zoltan Bereczki, Enterprise Development Manager Romania – NESsT; Sergiu Florean, Responsabil Marketing Social – CRIES; Elisabeta Varga, Coordonator Unitate Protejata -Fundatia “Pentru Voi”; Laura Manciu, Manager Comunicare & PR – Heifer Romania.
Investitia sociala reprezinta folosirea fondurilor pentru a genera profit social sieconomic. In Romania, in ultimii zece ani, s-a dezvoltat o serie variata de investitii sociale si au fost introduse forme noi de economie sociala.
Aceasta crestere se reflecta in mod direct in aparitia unei generatii noi de antreprenori sociali si a unor oportunitati de dezvoltare a formelor de economie care au impact asupra comunitatilor. Totusi, aceasta dezvoltare nu reflecta un progres similar in aria noilor investitori sau a modelelor de sustinere a economiei sociale din partea autoritatilor locale si centrale precum reducerea taxelor sau alte politiciguvernamentale de suport.
Intrucat un investitor social trebuie sa mentina un echilibru favorabil intre investitiile sociale si profitul social, acesta isi asuma mai multe riscuri financiare, comparativ cu investitorii traditionali. Forumul de economie sociala “Investitiile sociale, profitul social si comunitatile de romi” a permis participantilor discutii directe despre provocarile fundamentale cu care se confrunta antreprenorii sociali in dezvoltarea entitatilor de economie sociala, cea mai des intalnita fiind implicarea investitorilor traditionali, orientati spre beneficiul economic.
O.T.