De mai bine de 10 ani timişorenii sunt înşelaţi de firmele concesionare ale cimitirelor, cu peste 100 de euro pentru fiecare înmormântare în parte. În afară de asta, firmele concesionare mai fac şi concurenţă neloială celorlalte firme, printr-o altă ilegalitate, toate acestea fiind trecute cu vederea de Primăria Timişoara – instituţia care trebuia să ia măsuri împotriva acestora, dar aceasta pare mai degrabă că le protejează.
Începând cu anul 2003 conform contractelor de concesiune pe care firmele de servicii funerare le-au încheiat cu Primăria Timişoara, acestea sunt obligate să solicite timişorenilor câteva taxe hotărâte de Consiliul Local Timişoara, însă asta nu se întâmplă nici pe departe. Concret, concesionarii solicită beneficiarilor patru taxe ilegale pentru difeirte servicii pe care le fac:
– taxă acces în cimitir după orele de program;
– taxa capac frigorific;
– taxă pentru transportul pământului rămas spre deponeu;
– taxă acces auto, CULMEA, dacă autovehiculul care transportă trupul neînsufleţit spre locul de veci este al FIRMELOR CONCURENTE!!!
Să le luăm pe rând: Prima taxă este ilegală întrucât accesul în cimitir este strict interzis conform art. 10 din Regulamentul de funcţionare a cimitirelor, şi, evident, nu reprezintă un serviciu prevăzut în ultimul HCL pe această temă – HCLMT 20 din 2012. Cea de-a doua taxă ilegală, pentru închirierea capacului frigorific, nu este nici ea prevăzută în hotărârea Consiliului Local, la fel cum se întâmplă cu taxa accesului autovehiculelor care transportă decedatul, care este interzisă expres conform articollului 13 din Regulamentul de funcţionare a cimitirelor, nici această taxă nefiind menţionată în HCLMT 20 din 2012.
Conform unei note de comandă pe care am reuşit să o obţinem din partea unui client al societăţii ADH Matkons (firma concesionară în cimitirul din Calea Buziaşului), transportul pământului rămas la deponeu se taxează cu puţin peste 210 lei, ceea ce este ilegal. Eliberarea mormântului de coroane şi aranjarea acestuia după 40 de zile de la data înmormântării se taxează cu alţi 178 de lei, de asemenea ilegal. Accesul în cimitir după orele de program costă 100 de lei, iar capacul frigorific se taxează cu 200 de lei PE ZI!!! Faceţi dumneavostră calculele….
Eliberarea mormintelor de coroane şi aranjarea acestora după trecerea celor 40 de zile de la înmormântare, dar şi „serviciul” de transport al pământului rămas la deponeu sunt servicii neincluse în Hotărârea Consiliului Local, dar care intră în obligaţiile contractuale ale concesionarilor conform articolului 36, pct. 13, respectiv art. 63 di Regulamentul de funcţionare al cimitirelor.
Aceeaşi concesionari au interzis la a presta alte servicii decât cele aprobate în prealabil de către Primăria Timişoara şi totuşi acestea o fac. Conform Caietului de sarcini concesionarii nu au voie să folosească alte tarife, decât cele stabilite de concedent, iar dacă solicită alte servicii, tarifele acestora trebuiesc aprobate de către Consiliul Local printr-o altă hotărâre.
Ne întrebăm de ce oare Primăria „merge e burtă”? Cineva din Primărie închide ochii, iar societăţile de servicii funerare (6 la număr) au depus o informare către primarul Timişoarei, Nicolae Robu. „Vicele” Traian Stoia cunoaşte majoritatea dintre probleme cu care se confruntă firmele rămase în afara „afacerii” dintre firme şi Primărie şi totuşi refuză să ia măsuri.
Concesionarea a fost facută în urmă cu mai bine de zece ani de Nicuşor Miuţ, fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara, dorind ca taxele impuse de Consiliul Local să ajute populaţia dar concesionarii profită din plin de preluarea cimitirelor. Culmea e că şi Otilia Sîrcă (şefa Serviciului Locuinţe, din cadrul Primăriei Timişoara), Nicolae Cacuci (şeful Compartimentului Cimitire şi Coşerit din cadrul aceleiaşi instituţii) sunt „la zi” cu noutăţile în domeniu, dar au tolerat aceste fapte ca şi cum ar fi legal ceea ce fac firmele concesionare în ceea ce priveşte taxele.
Cazul societăţii Consimpex, care datora încă de acum un an de zile peste 3.500.000 de euro Primăriei neachitând concesiunea este deja celebru. În luna iulie 2013, o altă firmă, Denisalex SRL obţine autorizţia de construcţie cu denumirea de „casă funerară” cu parter, etaj şi mansardă, după ce aceasta a fost refuzată în repetate rânduri. Autorizaţia a fost eliberată doar în lipsa primarului Robu, deoarece edilul-şef a refuzat să semneze pentru aceasta, întrucât contravine legii. Primăria se luptă cu ţiganii pentru cavourile mai mari de 1,8 metri şi totuşi acceptă construcţii de acest gen.
„Vă rugăm să luaţi atitudine şi să îndreptaţi aceste lucruri mârşave. S-a depus o adresă către dumneavoastră, de către avocatul celor şase firme de pompe funebre, în care sunteţi informat exact despre ce este vorba, cu dovezi cu tot, oamenii fiind convinşi că se va rezolva, dar dacă ajunge din nou la cei implicaţi direct, în loc să ajungă la domnia voastră, domnule primar, se va primi cel mai probabil un răspuns de genul <<totul este în regulă>>. Cele şase firme care au pornit la drum au concurenţă exact Primăria, care este de partea ilegalităţii. Societăţile Obelisc, Ro-Styl şi alte două societăţi sunt foarte aproape de faliment din cauza firmelor concesionare. Toate cimitirele primăriei au magazine şi capele private, ceea ce nu există niciunde în Europa, şi nu legal să existe acolo. Gardurile şi aleile sunt distruse, sunt monumente funerare care se vând cu 5.000 de euro sau chiar mai mult în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, toate aceste lucruri le cunoaşte primarul” se întreabă una dintre persoanele implicate în mod direct în acest fenomen.
„Firmele taxează populaţia cu cât vor ei, redevenţa către primărie nu există, banii s-au băgat în alei, care aproape nu există, la fel şi cu gardurile. Firmele care au început acest demers se vor adresa şi Curţii de Conturi să vadă cum au trecut neobservate aceste lucruri de Primărie. Consimpex nu şi-a plătit datoriile iar Denisalex le-a plătit prin alei sparte ceea ce poate vedea şi poliţia economică şi Directia Generala Anticorupţie. În cimitirul din Calea Buziaşului este acelaşi patron cu o altă firmă, iar Traian Stoia, Sîrcă şi Cacuci ştiu depsre aceste <<amănunte>>”, mai spune aceeaşi persoană revoltată.
Să ne ferească D-zeu de moarte ! Dar să-i ferească și pe cei rămași ,de cei care trebuie să-i îngroape !!! În 19 aug.2020 ,m-am dus ,vorbit, prezentat schița și detalii pentru a face mormântul mamei și surorii. Nu se poate din granit , e locul strâmt.,etc., zise administratorul. Greu am decis să rămână monumentul de granit, împrejmuirea de mozaic, să fiu anunțată când se incepe lucrarea, ,cu 3000. lei dați avans pe baza unei chitanțe, și termen 15.oct. 2020 este gata. Schema a refuzat să o rețină pe motiv ” că nu-l învăț eu pe el „In 14 sept. nu era nimic început ! In urmatoarele două zile a apărut un cofrag de 1,50/1,50 măsura a două morminte ,pe care bine-nțeles cînd le-am vîzut am crezut că îmi pierd mințile !!! teama că vin ploile și ramâne totul defrișat m-a determinat să devin vizitator fidel al cimitirului din C. Buziașului și luată cu preșul, ” Mai lasă-mă doamnă să-mi fac treaba ! ” Povestea e lungă, cert este că la 15.oct. lucrarea nu a fost terminată ! Ba mai mult foarte deranjați de insistențele mele” dacă nu-mi convine îmi dă banii înapoi.” Dar să nu uit un detaliu, ești condiționat de Primăria Timișoara , o listă ,doar cu cele 10 firme poți lucra. Ori fiecare cimitir are muncitorii lor. Dacă am sunat la toate firmele cinci mi -au spus ca oriunde lucreaza numai in Buziasului nu fiindcă le saboteaz lucrarea. Problema este că
1. Am cerut o lucrare pe care s-a fixat un tarif. 2. Dar la final nu corespunde nimic cu ceea ce am cerut. 3. Si nici până astăzi nu am fost chemată să mi se predea lucrarea !!!! In acest interval nici la mesaje nu mi s-a mai răspuns, am fost la Primărie, m-au pasat în P-ța Traian, cei de acolo la Primărie și ca sugestie, nu i contract las-o baltă. Eu știu că vorba -i ,vorbă, cuvântul este cuvânt dacă te consider om! Si cum pandemia ne-a sechestrat ,astăzi 3 iunie, am ajuns eu să-l rog să inchidem socoteala. Dacă monumentul de granit este 3800 lei + caracterele incomplet dar la 8 lei buc. această imprejmuire a fost cotată la 5000 lei !!!! Borduri inegale, nefinisată ș.a.m.d. pentru că Regulamentul cimitirelor făcut de Statul Român ” nu este valabil în Timișoara ,Primăria decide ” !!!
In concluzie ” Nu -mi convine o sparge și mi se înapoiază banii după aproape un an !
EU AM PRECIZAT DIN START CALITATE !!! ȘI PLĂTESC, Calitate !!!. In final ,după 10 luni de risipă de neuroni și energie ,am plătit un Fușărai la 8000 lei ,numită de ei, LUCRARE de mozaic !!! Am cumpărat și 9 saci de pământ fiindcă l-au lăsat pe mormintele alăturate până s-a împietrit acolo ! Asta însemnă să-l tratezi pe cel de vi-a- vis cu încredere ,pe cuvânt de om. Ce să fac ,dacă nu pot da cu pumnul când sunt amenințată , dau din buzunar ! Abuz de putere ,șantaj emoțional că nu există o listă de preturi iar dacă există nu ți se arată ! Dar am să bat la toate ușile , cei responsabili să se implice! Ori eu sunt cetățean doar pentru a plăti dările la stat și când sunt furată pe față nu există persoane capabile și responsabile să elimine această mizerie ! Trăiască mafia cimitirelor !