Aruncând o privire asupra statisticii apelurilor la 112 pe luna septembrie 2014, la nivelul județului Timiș numărul de urgență a fost apelat (și preluat de către operatorii STS) de 36.821 de ori. Din multitudinea de apeluri 3.441 au fost adresate Serviciului de Ambulanță, iar 11.442 Poliției. În afara acestora un total de 956 apeluri s-au îndreptat către serviciul SMURD, Jandarmerie sau Pompieri, ceea ce înseamnă că nu mai puțin de 15.839 de apeluri au avut un ”destinatar”, în sensul că serviciile manționate ar fi putut rezolva probelemele apelanților în cazul în care aceștia ar fi fost în dificultate.
Cel mai grav e că restul apelurilor, adică 20.982 de apeluri au fost abuzive. Ținând cont de numărul uriaș de apeluri care nu solicită nimic, sau ajutorul trebuie să-l ceară în altă parte, timișenii care chiar au nevoie de acest număr de urgență se pot confrunta cu situațiia întâlnită de două tinere în Timișoara, acum circa două săptămâni. Atunci, una dintre acestea a fost atacată de un necunoscut în parcarea de lângă un supermarket situat pe strada Arieș, în timp ce prietena sa încerca să apeleze numărul de urgențe 112, număr unde telefonul acesteia nu se conecta.
”La data de 20 septembrie 2014 au fost identificate 4 apeluri iniţiate la orele 23:05:14, 23:05:59, 23:06:53 respectiv 23:07:39. Apelurile nu au putut fi preluate deoarece, atunci când au fost recepţionate în sistem, personalul din cadrul Centrului 112 Timiş era angrenat în gestionarea altor apeluri de urgenţă” ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Colonelul Adrian Fulea.
Pe scurt, unii sună la 112 ca să-și bată joc pur și simplu de acest serviciu gratuit, în timp ce alții își pot pierde chiar și viața datorită inconștienței de care dau dovadă cei din prima categorie, iar asta este valabil la nivel național, nu doar în Timiș.
Numărul de urgență 112 funcționează asemeni unei rețele GSM, care în zilele care nu au o reprezentare deosebită în calendar, merge perfect, în timp ce atunci de Paști, de Crăciun sau Revelion, rețeaua cade. Ei bine, același principiu este valabil și în cazul Serviciului de Telecomunicații Speciale: atunci când zeci de oameni sună la 112, deși nu au ce ”căuta” pe fir, alți câțiva care au nevoie de ajutor nu pot suna…