Am văzut chiar zilele trecute, în scurta vacanţă pe care am făcut-o în Asprovalta, câteva case de vacanţă din containere, pitite printre măslini, la câţiva km de micul orăşel pe care l-am vizitat. Din păcate, fiind în trecere, n-am reuşit să le imortalizăm cu aparatul foto, ca să ţi le putem arăta şi ţie. Ce vreau să spun este că, pentru o locuinţă de vacanţă, aceste containere sunt ideale, oferind suficient spaţiu pentru amenajarea unei garsoniere dotată cu toate cele trebuincioase. Aşa că, astăzi, vreau să vorbim despre ceea ce implică transformarea unui banal container maritim într-o cochetă casa de vacanţă.
Dimensiunile containerelor maritime
Înainte de a aprofunda subiectul, cred că ar trebui spus că, pe piaţă, există două categorii de containere, după cum urmează:
– cele de 20′ – cu lungimea de 6,058 m şi înălţimea de 2,591 m;
– cele de 40′ – cu lungimea de 12,192 şi înălţimea de 2,900 m.
Deşi au lungimi şi înălţimi diferite, ambele tipuri de containere au lăţimea de 2,438 m. La un simplu calcul se poate afla că cele mai mici au o suprafaţă totală de 14,76 metri pătraţi, iar cele mai mari dispun de o arie de aproape 30 metri pătraţi. Mai trebuie să se ţină cont şi de faptul că suprafaţa interioară se va micşora şi mai mult, după aplicarea stratului termoizolator. Aşa că dacă nu vrei să te alegi cu o cămăruţă prea înghesuită şi visezi la cel puţin o garsonieră cu dormitor, baie şi bucătărie, ar trebui să te orientezi de la bun început spre un container de 40 sau să cumperi chiar două astfel de elemente, pe care le vei putea îmbina după bunul plac.
Cât costă un container maritim la mâna a doua, ce spune legislația cu privire la autorizațiile necesare, dar și toate celelalte amănunte cu privire la ”construcția” unei astfel de case puteți citi pe casadex.ro.