Victoria Prințului Eugeniu de Savoya, care acum 300 de ani intra victorios în Cetatea Timișoara, după un triumf în fața Imperiului Otoman, va fi sărbătorită cu muzică și foc, ca și acum aproape trei secole, când succesul era celebrat cu tedeum, la lumina a o sută de lumânări.
Duminică, 18 octombire, de la ora 19.30, în curtea Bastionului Theresia, va avea loc un spectacol de lumină, foc și muzică istorică prezentat de Peregrinii și Amaris Agni, care îi va transpune pe cei prezenți în seara când s-a sărbătorit cucerirea Timișoarei, 18 octombrie 1716.
Spectacolul va fi oferit de Festivalul Baroc Timișoara iar accesul publicului va fi gratuit.
*Cetatea Timișoara s-a aflat sub ocupație otomană 164 de ani, începând cu 1552. Încercarea de recucerire a creștinilor a avut loc de mai multe ori, fără rezultat însă, până în 1716. Eugeniu de Savoya, ca și conducător al Imperiului Habsburgic, după ce a câștigat lupta de la Petrovaradin (5 august 1716), începe asediul Timișoarei. La 28 august, armata imperiului și-a stabilit tabăra la Beregsău. Comandantul avea în subordine 58 de batalioane și 211 escadroane, iar după ce eșuează câteva atacuri, ia hotărârea să realizeze o blocadă prin închiderea tuturor căilor de acces spre cetate. După ce trupele au ajuns sub Ceteatea Timișoarei, Eugeniu de Savoya a ordonat tuturor toboșarilor, trompetiștilor și flautiștilor să cânte muzică veselă, moment în care trupele otomane au urcat pe ziduri iar imperialii au început atacul și, ulterior, victoria.
Ieșirea trupelor turcești din Timișoara a avut loc pe data de 17 octombrie 1715, pe poarta Belgradului. Intrarea lui Eugeniu de Savoya, ca învingător în cetate, s-a făcut în 18 octombrie, ziua de naștere a prințului.