Angajații din Primăria Timișoara trag chiulul. O spune chiar primarul Nicolae Robu, care în urma unor sesizări, a convocat funcționarii municipalității la o întâlnire inopinată luni, la prânz. Ca rezultat, absenții au primit un avertisment.
În loc să-și facă treaba, funcționarii primăriei Timișoara, plătiți din banii contribuabililor, trag chiulul în timpul orelor de serviciu. Aceasta este constatarea primarului, care i-a verificat pe aceștia, luni, la orele prânzului. Iar testul nu l-au trecut toți. Cei care nu-și pot motiva absențele vor fi sancționați, dă asigurări Robu.
„Am fost sesizat de persoane care au avut treabă într-un loc sau altul că sunt cam goale birourile. Nu sunt goale, luați-o ca un semnal de alarmă. Anumite persoane nu sunt în birou și nu prea se știe unde sunt și ce fac. Am făcut o convocare inopinată, peste 5 minute tot personalul în sală și prezența la intrare. A fost un prim avertisment și voi face lucrul acesta de mai multe ori. Au fost care au lipsit, au un avertisment și dacă mai lipsesc fără a nota unde au plecat și pentru cât timp, vor fi sancționați. Se merge la Comisia de disciplină și conform codului muncii se vor aplica sancțiunile de vigoare”, a declarat Nicolae Robu.
Edilul este hotărât să supravegheze atent activitatea funcționarilor publici, de care nu este complet mulțumit. Mai mult, spune acesta, încă se păstrează vechi obiceiuri ale administrației Ciuhandu, de a pune timișorenii pe drumuri fără a li se rezolva problemele.
„Sper să se schimbe legislația să poți diferenția salariile în funcție de munca oamenilor, de calitatea lor. Mi se pare greșită abordarea să stai cu ochii pe ceas, să nu depășești orele de program. Trebuie mai multă dedicare. Dacă cuiva nu-i place, să-și caute un alt loc de muncă. Dacă lucrezi aici trebuie să fii preocupat de cetățeni. Și acum mai primesc sesizări că se procedează astfel, care era o boală generalizată înainte. Acum este o manifestare mai izolată. Vine un cetățean și se adresează unei direcții, că el nu știe organigrama primăriei. La camera 12 se distribuie documentele corect, chiar dacă adresantul n-a știut. Mai scapă câteodată.. ajunge documentul său la o anumită structură și în ziua 30 i se transmite: <vă comunicăm că problema dumneavoastră nu e de competența noastră, e de competența altor direcții. Am fost deranjat și am insistat să nu se mai întâmple asta și am cerut comunicare între structuri. Toată organizarea era piramidală și mentalitatea oamenilor din diferite poziții era la fel. Nu poți să ai eficiență cu o asftel de organizare”, a explicat Robu.
Angajați bănuiți de interese ascunse
Pe lângă nerespectarea programului de lucru, lipsa de organizare și lipsa preocupării față de cetățean, primarul îi suspectează pe unii subordonați și că au interese ascunse.
„Eu nu pot să-i acuz, doar să îi suspectez. Îi suspectez că fac jocurile unor persoane și grupuri care folosesc proprietatea publică. Vom vedea ce vor spune cei sesizați. N-am depistat, dar în mod evident există în instituție oameni care nu joacă pentru insituție. E clar netransparență totală și știți că la orice solicitare răspunsul se pune pe site pentru a fi clar. Ce vreți mai mult de atât? A da documente pe filiere oculte din primărie către ceva abject est inadmisibil”, a mai declarat Robu.