Proprietarii clădirilor şi terenurilor lăsate în paragină pe raza municipiului Timişoara vor scoate din buzunar de cinci ori mai mulţi bani pentru plata taxelor şi impozitelor, din 2017.
Măsura suprataxării a fost introdusă prin nou Cod Fiscal, pentru a veni în ajutorul primăriilor care nu au altă posibilitate de a obliga proprietarii să îşi întreţină bunurile. Aleşii locali au votat la ultimul plen din acest an majorarea impozitelor cu până la 500%.
Primarul Nicolae Robu a explicat că: „Posibilităţile primăriei sunt limitate. Noi putem să intervenim la câteva clădiri pe an, or, noi avem sute clădiri numai în centrul istoric. În tot oraşul sunt mii de clădiri care trebuie reabilitate. Este evident pentru oricine că nu există capacitate financiară la nivelul municipalităţii pentru susţinerea unui număr atât de mare de proiecte de reabilitare. Legea este binevenită, dar ea a fost generată în ideea ca cele mai importante clădiri cele care fie au importanţă istorică, fie reprezintă valori arhitecturale ieşite din comun, fie sunt în puncte de maximă vizibilitate să fie reabilitate rapid cu contribuţie din partea municipalităţii. Deci, îndemnul meu este spre proprietari să îşi pună bani deoparte, să găsească soluţii cum cred ei că li se potriveşte mai bine, dar urgent să facă diligenţele pentru a-şi reabilita clădirile pe banii lor. Să nu conteze pe banii de la primărie, pentru că aceştia vor merge spre un număr foarte mic de clădiri şi am menţionat că acestea vor fi cele din Piaţa Victoriei şi ici-colo câte o clădire din zona Cetate. Atât putem să angajăm noi, atât putem noi să sprijinim financiar”.
Robu a comentat şi că deşi tolerarea clădirilor în paragină a devenit o obişnuinţă de ani buni în Timişoara, ea nu reprezintă un act de normalitate şi a conchis că: „Fiecare trebuie să se întindă atât cât îi permite plapuma. Sigur că se poate sta şi descoperit, dar cu riscurile de rigoare”.