De câteva zile bune, datorită sindicaliștilor de la ”Europol”, IPJ Timiș a ajuns subiect de știri naționale. Acuzațiile au fost dintre cele mai dure și au vizat, exclusiv, comportamentul comisarului Alin Popa, șeful Secției 4 Poliție.
Mai exact limbajul colorat al acestuia, în raport cu unul dintre subalternii săi, agentul de poliție Beniamin Petru Ioja, remarci care, trebuie spus de la bun început, nu au fost făcute în privat ci pe grupul intern de ”WhatsApp”, în văzul tuturor celor circa 50 de angajați. Deci, nimic personal sau ceva de ascuns…
Vineri, mai pe seara, sindicaliștii de la ”Europol” au făcut public un printscreen după un mesaj de pe grupul intern de comunicare al polițiștilor de la Secția 4 Poliție Timișoara. Practic, o captură de ecran după frântură de conversație de pe aplicația ”Whatsapp”.
NU întreaga discuție, ci doar o parte. Mesajul sindicalist a fost unul extrem de dur. Practic, un soi de rechizitoriu și, în același timp, o sentință de expulzare din sistemul MAI pentru comisarul Alin Popa. Iată manifestul:
Mesajul care i-a inflamat atât de tare pe sindicaliștii de la ”Europol”, practic frântura de text pe care au prezentat-o în anexă, sună fix așa:
Manipulare sindicală
Evident, ”senzaționalul” a fost preluat de toată presa și, ulterior, sub presiunea mediatică, IPJ Timiș a anunțat că șeful Secției 4 Poliție Timișoara și-a înaintat demisia de onoare: „Ofițerul de poliție și-a dat demisia din funcția de șef al Secției de Poliție, continuându-și activitatea pe o funcție de execuție din cadrul I.P.J Timiș. Totodată Inspectorul Șef a dispus efectuarea de verificări prin intermediul Biroului Control Intern în vederea analizării situației de fapt. În funcție de rezultatul verificărilor, vor fi dispuse masuri în consecință”, a anunțat IPJ Timiș.
Imediat după acest episod, apare și mesajul integral de pe grupul intern de comunicare al polițiștilor de la Secția 4 Timișoara, care schimbă radical datele problemei. Iată contextul invitației în ”ringul de dans” de la IPJ Timiș:
Și, unde mai pui că, exact anterior acestui mesaj, pe același grup intern de comunicare, comisarul Popa le transmite subalternilor săi să se organizeze cu cei de la Jandarmerie, să stea și la căldură, că e frig afară și că-i înțelege, dar ordinele de misiune trebuie executate.
Mai mult, le transmite colegilor să se îmbrace cât mai gros și să bea lichide fierbinți, după care schimbă registrul discuției și trece, aplicat, la subiectul care a creat atâta controversă și indignare din partea sindicaliștilor de la ”Europol”. Și circ mediatic!
În tot acest vârtej, nici polițiștii de la Secția 4 Timișoara nu au stat cu mâinile în sân, au protestat în stradă, în favoarea și în apărarea șefului lor și au adresat mass-media o scrisoarea deschisă, semnată de 43 din cei circa 50 de polițiști ai secției, semn clar că ”linșatul”, comisarul Alin Popa, se bucură de susținerea și încrederea lor.
[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=-ptRF1-BZ5w]
Protestul scris al angajaților MAI a avut un singur ”target” – Beniamin Ioja: “Nu consideram ca este corect ca acesta (n.n – cms. Alin Popa) să fie linșat mediatic în baza unor frânturi de mesaje provenite de la un coleg care, prin lipsa de experiență, dezinteres față de munca de poliție si incapacitatea de a înțelege niște dispoziții clare, încălcându-le în mod repetat, a pus într-o lumina nefavorabilă efortul depus de un întreg colectiv, format din aproape 50 de polițiști al acestei secții”.
Revolta continuă
Mai mult decât această scrisoare, polițiștii au declarat că nu și-l mai doresc coleg pe Beniamin Ioja, că s-au săturat de atitudinea și neimplicarea lui în activitățile cotidiene și că își vor retrage adeziunile sindicale de la ”Europol” pe motiv că ”nu îi mai reprezintă”.
Pe de altă parte, șeful Secției 4 Poliție Timișoara, comisar Alin Popa, iese și declară că nu și-a scris nicio demisie din funcție, ci că s-a pus doar la dispoziția IPJ Timiș pentru ancheta internă:
Vizavi de subalternul său și de motivele care ar putea sta în spatele acestei ieșiri sindicale, comisarul Popa nu crede în teorii conspiraționiste, dar spune senin că în această odisee, există un singur actor, Beniamin Ioja, care este ”un neadaptat” care, de când a venit, a creat numai probleme, fiind cercetat în mai multe dosare, pe numele său existând numeroase plângeri, atât din partea membrilor familiei sale cât și a altor entități.
Afaceri de familie
Fără doar și poate, limbajul comisarului Alin Popa pare un pic mai colorat pentru cei din afara sistemului MAI. O recunoaște și șeful Secției 4 Poliție, dar toți cei care lucrează în Ordine Publică consideră că povestea cu ”treningul” nu este nimic altceva decât o poziționare de forță, la caterincă, doar de amuzament, motivând că polițiștii trebuie să fie ”bărbați” nu anemone sau mimoze.
Pe de altă parte, comisarul Alin Popa nu a fost deloc departe de adevăr când a declarat că subalternul său, Beniamin Ioja, si-a terorizat familia, în special pe fratele său, ”care l-a ajutat și susținut, sub toate formele, ca să devină polițist”.
Surse din cadrul IPJ Timiș susțin că atât fratele său cât și soția acestuia, care au o mica afacere, au fost amendați de către polițist, au fost reclamați la ITM, iar angajații acestora au fost opriți în trafic și amendați, sub diverse motive.
”Multă lume știe că polițistul și-a amendat fratele după ce acesta i-ar fi cerut înapoi banii împrumutați. Povestea e că banii nu au fost împrumutați ci luați din casa fratelui său, suma fiind de 9.600 de euro. Există plângere depusă la IPJ Timiș de către fratele polițistului care îl acuză pe agent că i-ar fi sustras suma de bani”, au declarat surse din cadrul poliției bănățene.
Reporterii ”Vocea Timișului” au încercat să ia legătura cu agentul Beniamin Ioja, dar acesta nu a răspuns insistențelor noastre de a-i consemna un punct de vedere. În momentul în care o va face și va dori să-și exprime poziția oficială, vom reveni cu opiniile sale.
Din punctul meu de vedere atitudinea șefului e una acceptabila in sensul ca nu a jignit la modul personal (ești bou, ești prost etc). Când zic acceptabil ma refer la faptul ca atunci când cineva îți spune ca nu îți îndeplinești job-ul in mod corespunzător, e normal ca acel cineva sa îți atragă atenția. Si cum poate să-ți atragă atenția decât spunându-ți ce poți sa pățești in cazul in care nu îți revii.
Cât despre agentul “mustrat” îmi dau seama ca omul e ca o panseluta, iar dacă nu poate sa accepte ca este certat/mustrat (verbal) când greșește sau nu își face treaba in mod corespunzător, nici nu vreau să-mi imaginez cât de slab e ca polițist de OP.
Unii lucrători se cearta, se “bat”, etc. cu șmecherii de prin oraș și la unii le vine ciclul pt ca i-a certat un “nenică”.
Vai și amar!
Eu sunt curioasă de ce șeful secției are voie sa dea detalii din viața personală a agentului? Eu stiu ca cercetarea disciplinară nu este publică. De ce nu se sesizează nimeni? De ce acest sef are voie sa faca totul cum vrea si nu conform legii? Unde este protectia datelor? Cei de la Ipj Timis dorm sau susțin Seful?
Atitudinea agentului lasă de dorit dar atitudinea șefului inadmisibilă! Un sef de secție trebuie să știe să mobilizeze subalternii nu sa le de-a in exemplu regretabil!! Din punctul meu de vedere subalternul și șeful lui trebuie neapărat din dispoziția IPJT să-și desfășoare misiunea in strada împreună să înțeleagă munca de poliție obiectiv nu după urechea fiecăruia!
Felicitări pentru obiectivitate în redactarea articolului!
Cât despre situatie, ca nu putem spune ca este un eveniment, spuneau unii „don’t blame someone for acting like a clown, ask yourself why you are keep going to the circus”. Cam aici ne aflam… circul e prezent în fiecare zi la noi în oraș, se schimba doar clovnii…
Și, lăsând subtilitățile de o parte, trist este ca tocmai un sindicat a generat asta… și, ca să nu generalizam, pare ca au și ei amatorii lor. Ca atare, draga sindicat, care militezi pt dreptate, cinste, onoare etc., cere ți scuze public fata de acest om, recunoaște ca ai un „profesionist” în rândurile tale, care n a auzit de principiul celor 3 surse și mergi demn mai departe! Altfel, tindem sa generalizam și sa credem ca sunteți cu toții frustrați și doar când auziți cuvântul „șef” reacționați, sub umbrela sindicatului, care ascunde faptul ca n ați reușit să fiți polițiști și v ați gândit ca va iese ca sindicaliști.
N am nimic de spus despre mass media… acolo e bezna de mult…Gânduri de apreciere pt colegii Secției 4, pt curajul de a și arata solidaritatea. Ție, Alin, felicitări pt ca ai contribuit la formarea unei echipe! Doar un lider reușește asta…
Ce treaba are sula cu prefectura? Ala poate sa fie cel mai idiot politist, nu asa se vorbeste. Asa vorbesc infractorii si locul comisarului e la puscarie. Ce lingai sunt aia care au iesit chipurile sa isi sustina seful abuzator. Daca era invers, iesea pulea sa ii sustina pe ei. Mare rahat, se retrag din sindicat, zici ca sta cineva in 10lei a lor :))) jos cu comunistii
Comportamentul acestui șef de Secție este imposibil. Spune că este bolnav, dar merge la sală cu un subordonat (îmbrăcat în trenning) să-i arate cum e cu bătaia. Calificative slabe, pensionare ca agent.. Codul Penal ! Dacă aș fi subordonatul respectiv, aș lăsa structurile interne să-și facă treaba, dar, direct aș contacta un avocat și aș merge în Instanță.