Primăria Timișoara a prezentat marți sistemul de supraveghere video menit să crească nivelul de siguranță din oraș. În total, 94 de camere video au fost instalate în 13 locații din oraș, atât intersecții, cât și piețe. Acestea sunt monitorizate atent de agenți ai Poliției Locale.
„Un număr important de intersecții din oraș vor fi monitorizate cu ajutorul sistemului de camere video din cadrul unui proiect cu finanțare europeană care inițial a avut 1,9 milioane de lei alocați, dar în urma licitației a fost implementat cu circa 1,4 milioane lei. Proiectul prevede instalarea a 94 de camere video în diverse locații de mare interes din oraș, care sunt ținute sub observație din centrul de monitorizare. Evident că în momentul în care se detectează ceva în neregulă în anumite locații este alertată Poliția Locală, Națională, Jandarmeria și echipajul cel mai apropiat descinde imediat la fața locului și îi prinde pe răufăcători”, a declarat primarul Nicolae Robu, miercuri.
Inițial, termenul stabilit pentru finalizarea proiectului a fost în luna aprilie a anului trecut, dar acesta nu a fost respectat, iar camerele video au fost montate abia după ce s-a terminat reabilitarea zonei centrale a orașului.
Potrivit autorităților locale, în urma implementării acestui proiect se așteaptă creșterea siguranței cetățenilor,scăderea cazurilor de furturi și cea a cazurilor de distrugere a bunului public. Asta deoarece cele 13 locații din oraș vor fi monitorizate atent de către polițiști locali din camera de comandă, care vor trimite patrule în cazul în care detectează ilegalități.
Potrivit datelor prezentate de către primarul Nicolae Robu, în Timiș au fost raportate 300 de furturi în cursul anului 2015, fiind vorba în special de furturi din buzunare.
Problema hoților din tramvaie, pusă din nou pe seama legii
Primarul a profitat de prezentarea centrului de comandă pentru a afirma, din nou, că legea este cea care împiedică autoritățile locale să ia măsuri în cazul hoților din buzunare. Afirmația vine de la co-președintele PNL Timiș, partid ce are atât senatori, cât și deputați ca reprezentanți în Parlamentul României.
„Din păcate ne întâlnim în Timișoara cu un număr de răufăcători nu foarte ridicat, dar persoane extrem de certate cu legea. Nu e ușor ca aceste persoane să fie prinse, dar mai grav este că legile din țara noastră nu sunt suficient de aspre și nu sunt bine gândite, după părerea mea, astfel încât din start să fie descurajate astfel de fapte antisociale, vandalismele, hoțiile și evident dacă unii chiar nu s-ar lăsa descurajați nu sunt suficient de aspre măsurile care se iau împotriva lor pentru ca odată pedepsiți să nu mai recidiveze”, a declarat Nicolae Robu.
Primarul însă nu a putut lămuri dacă imaginile vor putea fi folosite ca probă în instanță: „Aceste imagini sunt luate în considerare în instanță așa cum consideră judecătorii”.
În schimb, edilul a ținut să precizeze că Timișoara este un oraș sigur, comparativ cu altele din țară. Afirmația vine ca replică la articolele recente din presă în care se relatează cum sunt furați și amenințați cu arme albe zilnic timișorenii de banda de hoți din tramvaie.
„Vă prezint niște statistici: în județul Timiș au fost 300 de plângeri pentru furt în 2015, furturi mici, din buzunare. În Cluj au fost peste 800. (… Nu putem să creem Timișoarei imaginea pe care unii în campanie se străduiesc să o facă că bântuie hoții”, a declarat primarul.
Cele 94 de camere video au fost instalate și sunt funcționale în următoarele locații: Piaţa Libertăţii -8 camere, Piaţa Unirii -18 camere, Piaţa Sf. Gheorghe -4 camere, Piaţa Victoriei- 20 camere, Piaţa 700 -4 camere, Piaţa Badea Cârţan- 6 camere, Piaţa Traian -10 camere, Liceul C.D. Loga – 4 camere, Liceul Eftimie Murgu -4 camere, Liceul J.L. Calderon -4 camere, Liceul N. Lenau -4 camere, Liceul G. Moisil – 3 camere. Primăria Municipiului Timişoara – 5 camere.
[responsive_youtube