Cu siguranță, ceea ce urmează să citiți, într-un amplu serial, începând de azi, nu o să fie ușor de digerat nici pentru PSD, nici pentru PNL și nici pentru rechinii imobiliari, combinați la cartelă cu funcționari din cadrul Primăriei Giroc – una dintre cele mai bogate și atractive comune periurbane din România, condusă din 1996, fără oprire, de primarul Iosif Ionel Toma, fost liberal, apoi independent, actualmente social-democrat.
De 24 de ani de când se află la butoanele comunei Giroc, Toma a avut parte numai de noroc: prețurile terenurilor au explodat și odată cu acest fenomen de ”El Dorado”, au apărut și dezvoltatorii imobiliari. Și, la pachet cu întreprinzătorii, toți combinagii, atât cei din primăria de la marginea Timișoarei cât și cei de pe lângă instituția publică, au început să trăiască bine și să dezvolte un apetit incredibil pentru lux, proprietăți, PUZ-uri, certificate de urbanism, contracte ciudate, lucrări fără nicio logică și câte și mai câte.
Așadar, după mai bine de două decenii de guvernare locală, de-a lungul timpului, primarul Ionel Toma a avut grijă să-și facă o echipă care, indiferent cum o privești, seamănă mai mult cu o familie decât cu o instituție publică. Familie, la propriu, căci vorbim despre legături de sânge sau prin alianță, în fața lui Dumnezeu. Pe scurt, biznis pentru toată lumea, funcții pentru tot neamul și dezvoltări imobiliare pentru apropiați, în condiții avantajoase și de nerefuzat. Ofertă, în stil liberalo-psedist! Ca să-ajungă la tot poporul!
Și, pe lângă Toma, au înflorit și consilierii locali, fie că erau de la PNL sau de la PSD. Au apărut pruncii, au apărut funcțiile și oprtunitățile, instituțiile publice care li s-au potrivit ca o mănușă și, nu în ultimul rând, contractele cu Primăria Giroc pe multe milioane de lei. În mare, toate aceste informații halucinante apar într-un act de control al Camerei de Conturi Timiș și care, cu siguranță, pe capitole, se va lăsa cu plângeri penale. Unele cu zgomot!
Toma cel darnic
La nivelul nivelul comunei Giroc, așa cum rezultă din nota de constatare a Camerei de Conturi Timiș, datată pe 23 aprilie a.c, pe lângă prețurile imobiliarelor și creșterea demografică, a explodat și numărul dosarelor de instanță. Așa că, deși beneficia de juriști angajați, unitatea a decis să achiziționeze, extra, ”servicii juridice de asistență și reprezentare”, pe perioada 2018 – 2020, de la ”Cabinet avocat Golban Sorinel Gheorghe” din Chișoda. Urmare a verificării cheltuielilor, auditorii au constatat că, în toți anii de consiliere juridică, Primăria Giroc, condusă de pesedistul Ionel Toma, a efectuat plăți către avocatul Golban, în sumă de 1.365.980 RON.
Astfel, în anul 2018, prin HCL nr. 8 din 31 ianuarie 2018, consilierii locali giroceni au aprobat un buget de ”Consultanță și expertiză” în sumă de 450.000 RON. Până la sfârșitul anului, așa cum rezultă din documente, Primăria Giroc a plătit către furnizorul ”Cabinet Avocat Golban Sorinel Gheorghe” valoarea de 424.285 RON. Dincolo de acești bani pentru reprezentare în instanțele de judecată, unitatea administrativ teritorială de la marginea Timișoarei a mai scos din buzunar, pe tot anul 2018, salarii în sumă de 151.448 RON pentru cei 3 angajați ai compartimentului juridic din cadrul instituției publice.
Anul următor, Ionel Toma repetă schema și supune votului, în plenul Consiliului Local Giroc, un nou buget pentru ”Consultanță și expertiză” care, după ultima rectificare din decembrie 2019, a ajuns la suma de 460.000 RON. Și tot nu au ajuns banii căci, la final de an calendaristic, sumele achitate de Primăria Giroc către ”Cabinet Avocat Golban Sorinel Gheorghe” au fost de fix 486.710 lei. Și, la fel ca și în urmă cu un an, pe lângă această sumă pentru avocatul Golban Sorinel Gheorghe, girocenii au mai scos din buzunar banii pentru salariile de bază, de data aceasta a 4 juriști, în sumă totală de 257.249 RON.
În 2020, HCL nr. 10 din 30 ianuarie 2020 consființeste, din nou, ”Consultanță și expertiză” pentru ”Cabinet avocat Golban Sorinel Gheorghe”, alocând un buget de 500.000 lei. Până la finele anului, așa cum rezultă din documentele contabile ale Primăriei Giroc, unitatea a plătit servicii juridice, către biroul de avocatură din Chișoda, suma totală de 334.985 RON. La care, evident, se adaugă, iarăși, salariile celor 4 juriști, angajați ai unitătii administrative teritoriale, în valoare de 237.345 RON.
Chiar și pe anul 2021, deși nu avea bugetul aprobat pâna la data finalizării controlului Camerei de Conturi, Primăria Giroc a investit, în avans, în expertiza avocatului Golban Sorinel Gheorghe din Chișoda. Astfel că, în perioada ianuarie – aprilie, a plătit ”consultanță și expertiză” în sumă de 119.000 RON. Așadar, până la data verificărilor, entitatea publică condusă de primarul Ionel Toma a plătit către avocatul Golban suma de 1.365.980 RON și pentru serviciile juridice, prestate de angajații Primăriei Giroc, alte 646.082 RON, până la finele anului 2020.
Intrare prin alunecare
Deși la nivelul Primăriei Giroc, exista personal de specialitate juridică, angajat în perioada 2018 – 2020, primarul Ionel Toma a insistat pentru încheierea unor contracte de asistență juridică cu avocatul Golban Sorinel Gheorghe, pe care le-a sființit prin câteva HCL-uri, motivând prevederile Legii nr. 98/2016, privind achizițiile publice. Deși, legea e clară: ”Autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare, precum şi regiile autonome, care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare”.
Da, există și excepții, dar ”în situaţii temeinic justificate”, în care activităţile, necesare autorităților, nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat, entitățile publice pot achiziționa servicii de această natură. Dar în situația Primăriei Giroc, constată Camera de Conturi Timiș, ”contractele de asistență juridică au fost încheiate, fără a fi identificate și evidențiate situațiile temeinic justificate, care să fi fost puse ulterior în discuția autorității deliberative, în vederea confirmării acestora și a aprobării achiziționării serviciilor juridice din exterior, în detrimentul serviciilor juridice ce puteau fi efectuate de către personalul de specialitate juridică angajat în această entitate”.
Important de menționat este faptul că, deși pentru aceste cheltuieli de ”Consultanță și expertiză” au fost prevăzute sume considerabile în bugetul Primăriei Giroc, entitatea publică a efectuat plăți mai mari decât cele aprobate în Consiliul Local, depășind bugetul aprobat. Mai mult, dacă pe anul 2020, bugetul alocat avocatului Golban a fost de 500.000 RON, la data controlului, s-a descoperit că, în fapt, unitatea administrativ teritorială mai are restanțe de plată către casa de avocatură din Chișoda, în sumă totală de 403.410 RON, reprezentând angajamente legale neachitate, facturate și acceptate la plată. Deci, pe 2020, serviciile juridice externalizate ale Primăriei Giroc, nu au costat jumătate de milion de lei, așa cum s-a aprobat prin HCL, ci 857.395 RON.
Cert e că atenția auditorilor Camerei de Conturi Timiș a fost atrasă de faptul că, în perioada 17-18 februarie a.c., ”Cabinet Avocat Golban Sorinel Gheorghe” a înregistrat la Primăria Giroc un număr de 18 facturi. Dată fiind valoarea foarte mare a cheltuielilor cu serviciile juridice de asistență și reprezentare, toate contractele fiind încheiate cu același avocat, finanțiștii au luat, în eșantion, la verificare încrucișată, un număr de 3 contracte de asistență juridică. Și s-a constatat că nu există vreun raport de activitate, recte ”nu a avut anexat nici un document din care să rezulte demersurile efectuate în cadrul dosarului aflat pe rolul instanței de judecată”.
Concluzii devastatoare
Pe acest segment al consultațiilor juridice, Camera de Conturi scrie, negru pe alb, că Primăria Giroc a achiziționat și angajat la plată servicii juridice de asistență și reprezentare, fără respectarea dispozițiilor Legii nr. 98/19.05.2016 privind achizițiile publice. În plus, nu s-a procedat la identificarea și urmărirea corectă a obiectului acțiunilor promovate în instanță, situații care au generat plăți pentru aceleași servicii.
Și, mai mult decât orice, auditorii publici au stabilit și valoarea estimativă a abaterii de la lege, adică dauna statului: 1.768.390 RON. La care se adaugă și acuzația de ”prejudiciere a bugetului UATC Giroc prin majorarea fără temei legal a cheltuielilor și plăților pentru servicii juridice de asistență și reprezentare, denaturarea rezultatului patrimonial al exercițiului bugetar, precum și denaturarea situațiilor financiare întocmite la 31.12.2020”.
Vizavi de toată această situație, în nota explicativă înaintată Camerei de Conturi Timiș, primarul comunei Giroc, Ionel Toma, susține exact ceea ce a spus și în nota de fundamentare pe care a adresat-o consilierilor locali, înainte de fiecare vot în plen, în favoarea cabinetului de avocatură din Chișoda și anume că ”având în vedere atât complexitatea, cât și volumul mare de lucrări s-a considerat necesară achiziționarea serviciilor de consultanță juridică externalizate”.
Totuși, câteva lucruri importante a uitat pesedistul Ionel Toma, să le spună auditorilor Camerei de Conturi Timiș. În primul rând, că așa cum se vede de pe pagina de prezentare a unității administrative teritoriale de la marginea Timișoarei, toate cele trei HCL-uri, care au legătură cu contractele avocatului Golban, nu sunt publicate pe site-ul instituției.
În rest, toată activitatea Consiliului Local Giroc e aproape transparentă!!! E importantă nuanța pentru că, evident, am fi vrut să știm cum au votat consilierii locali, în parte, cele 3 contracte de asistență juridică, care se apropie de 2 milioane de RON. Mai exact, am fi fost curioși să vedem dacă consilierul local PSD, Golban Gheorghe, tatăl avocatului Golban Sorinel Gheorghe, a votat sau nu, cu două mâini, pentru sinecurile fiului său!?
Da, asta a uitat, din nou, să le spună primarul Ionel Toma celor de la Camera de Conturi Timiș: faptul că a atribuit contracte pe bani mulți fiului colegului său de partid și, așa cum spun girocenii, omului său de încredere, care e alături de edil din mezozoic. Evident, o scăpare mică! Dar, ca să-și spele păcatele, pesedistul Ionel Toma are acum șansa unică să spună autorităților dacă alți trei angajați ai Primăriei Giroc, cu același nume de Golban, sunt sau nu rude cu prietenul și colegul său, consilierul local PSD, Gheorghe Golban.
Și, la spovedania din fața oamenilor legii, să pună pe masă și listele cu terenuri concesionate și închiriate de către autoritatea locală. Nu de alta, dar să știe atât angajații statului cât și localnicii, cât de des e întâlnit numele de Golban în scriptele comunei Giroc…
[…] functionarii publici dadeau autorizatii de constructii in aceeasi zi in care se facea cererea, Primaria Giroc deconta sume impresionante catre casa de avocatura a fiului unui consilier local PSD, si tot institutia de pe strada Semenic facea omisiuni favorabile dezvoltatorilor imobiliari din […]
Felicitări ziaristul pentru articol faceți anchetă și pe care persoane au înșelat și cu acte false le-au luat casele
[…] jos regăsiţi un fragment din serialul de investigaţii lansat de Vocea Timişului pe această […]