Ca-n Germania! Primarul Dominic Fritz laudă ”voluntarii” deși micuții au contracte remunerate cu instituții din subordinea municipalității

- Advertisement -
Întotdeauna, în situații neclare, Dicționarul Explicativ al Limbii Române dezleagă orice mister. DEX-ul, la fel ca și Biblia, e sfânt! De exemplu, la ”voluntar”, lexiconul ne arată că substantivul reprezintă ”o persoană care se oferă să facă un serviciu de bunăvoie și dezinteresat”. Limpede și clar ca lumina zilei!

Acum, ”de bunăvoie”, așa cum spune și DEX-ul, înseamnă ”conștient și nesilit de nimeni”. Adică, fără pistol la tâmplă! Cât despre ”dezinteresat”, aceeași carte de căpătâi, zice așa: ”o persoană care nu are în vedere interesul, folosul personal, care nu caută câștig pentru sine”. Și ne mai spune că dezinteresatul este un altruist, generos, imparțial, detașat și obiectiv.

Evident, explicațiile de mai sus, nu sunt pentru cititorii voceatimișului.ro. Ci, mai degrabă, pentru primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care, într-un avânt neoplatonian, lasă impresia, încă din campania electorală, că orașul de pe Bega s-a umplut de voluntari. Și că toți benevolanții fac muncă în folosul comunității, fără remunerație – să ne fie cu iertare pleonasmul – doar pentru USR.

Dă frumos la public, bineînțeles! Până la urmă, care timișorean s-ar supăra că hoarde întregi de voluntari prestează activități în folosul urbei, fără să aibă vreo pretenție materială sau de orice fel? Sau că voluntarii lui Fritz le fac viața mai ușoară, fără să ceară vreun ban de la bugetul local? Din contră! Mereu, altruiștii și generoșii au fost primiți cu brațele deschise!

Dincolo de faptul că, de la venirea USR la butoanele guvernării locale, organizațiile non-profit au explodat ca ciupercile după ploaie – e suficient să aruncați un ochi pe registrul ONG-urilor de pe site-ul Ministerului Justiției, ca să vă convingeți – ieri, din nou, Dominic Fritz ne-a mai adus la cunoștință o altă victorie a societății civile, a fundațiilor și asociațiilor non-profit. Practic, a voluntarilor!

Așa se face că, în timp ce era la București, în întâlnire cu ministrul Culturii, Dominic Fritz a anunțat pe Facebook că Primăria Municipiului Timișoara a lansat https://data.primariatm.ro/, portalul de date deschise al Timișoarei: ”E un portal în lucru și va fi actualizat permanent cu date deschise despre Timișoara, despre  calitatea mediului, impactul COVID-19 și al vaccinării, date demografice, economice sau de infrastructură în domeniile educației, culturii și sănătății. Aceste date sunt ale voastre, ale comunității. Pot fi folosite de oricine vrea să facă analize, să urmărească evoluții, să identifice probleme și oportunități economice, să propună soluții informate, bazate pe date. Vă invit să navigați secțiunea “Seturi de date”, e foarte interesantă”. 

Și, ca totul să fie cu la carte, Dominic Fritz a ținut să felicite din inimă ”echipa de voluntari și asociațiile partenere care au construit acest portal: Banat IT, Smart City și AID-ONG și îi mulțumesc și lui Val Mureșan (foto), consilierului meu pe transformare digitală & smartcity, care a condus această echipă fantastică și atât de pasionată de puterea transformatoare a datelor deschise”. Frumos și elegant!

Invitație acceptată

Nu discutăm acum de ce Primăria Timișoara, într-un exces de zel și, evident, de PR, a ales să-și facă propria platformă/soluție informatică de ”open data”, în condițiile în care există, deja, pe de-o parte data.gov.ro iar, pe de alta, fiecare municipalitate își are locul prestabilit în ghișeul.ro. Normal ar fi fost ca ”voluntarii” să implementeze un domeniu informatic, într-o soluție plătită și construită, deja, de Guvernul României, chiar pe site-ul de transparență data.gov.ro. Se numește consistență în servicii publice! Dar, na, Primăria Timișoara, în era lui Dominic Fritz, și-a dorit să reimplementeze ceva…ce exista, deja! Evident, ca să aibă cu ce să se laude și pe ce să arunce cu felicitările!

Și pentru că primarul Timișoarei, pe când arunca cu felicitările, a invitat internauții să navigheze pe secțiunea ”seturi de date”, am intrat și noi în horă. Concluziile sunt următoarele: în platforma Primăriei Timișoara, trasabilitatea juridică, care stă la baza deschiderii datelor, are ca sursă primară un terț. Mai apoi, datele sunt prelucrate de un SRL, după care sunt publicate, asumate și licențiate de municipalitatea de pe Bega. Adică, confirmate că sunt reale! În cazul nostru SRL-ul (procesatorul de date publice) este SC ”Mai Ka Development”, Buzad-Timiș. Societate care, în baza contractului derulat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creștere Timișoara, se ocupă de ”Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creștere Timișoara”, conform sdi-tm.ro.

Practic, societatea bănățeană, care a prelucrat informațiile de pe platforma de ”open data” a Primăriei Timișoara, în baza unui contract comercial cu ”Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creștere Timișoara” (ADI-PCT 2020), entitate aflată în subordinea municipalității lui Dominic Fritz, trebuie să pună la dispoziția beneficiarului ”o viziune pe termen lung a modului în care cetatea de pe Bega dorește să crească în viitor, precum și pașii care urmează să fie făcuți”. Altfel spus, vorbim despre o consultanță! Pe bani, evident! La fel ca și consultanța oferită de Corina Șuteu, fost ministru al culturii în Guvernul Cioloș, pentru ”Timișoara – Capitală Cultural Europeană 2023”, cu binecuvântarea și sub înaltul patronaj al primarului Dominic Fritz.

Schemă de lucru

Acum, că ne-am lămurit că ”voluntarii” lui Dominic Fritz, indirect, sunt plătiți din bani publici, chiar de către o instituție aflată în subordinea municipalității, mai trebuie spus un lucru: ”Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creștere Timișoara” are un nou director, chiar din data de 28 aprilie a.c, în persoana lui Ovidiu Megan, fost prorector al Universității de Vest Timișoara ca urmare a unui concurs, ”pe bune”, organizat de administrația Fritz.

Și, pentru că tot suntem la capitolul transparență, atât de iubit de useriști, o analiză a celor de la ”Funky Citizens”, adusă în discuție și de Dominic Fritz, într-o nouă postare pe Facebook, plasează Timișoara pe locul 1 în topul administrațiilor locale ce și-au comunicat bugetele transparent și într-un format accesibil pentru cetățeni. Lucru care, evident, l-a bucurat pe Dominic Fritz: ”ne însuflețește acest semnal pozitiv și, în numele echipei din Primăria Municipiului Timișoara și al voluntarilor care au lucrat la acest buget și la punerea lui în dezbatere, vă mulțumesc. Munca voastră de analiză e un efort esențial pentru deschiderea progresivă a administrațiilor către cetățeni. Contați pe noi că ascultăm cu atenție feedbackul societății civile și al comunității locale”.

Sincer, reacția juvenilă și plină de candoare a primarului Fritz, ne-a bucurat și pe noi. Cu atât mai mult cu cât, tot în numele aceleiași transparențe decizionale, lăudată de ”Funky Citizines”, așteptăm, de mai bine de 11 zile, în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public (nr. SC2021 – 12679/10.05.2021), o simplă copie a unui certificat de urbanism.

Evident că înțelegem termenul maxim de răspuns de 30 de zile, la fel cum de bine am priceput, încă înainte de a face solicitarea, că Primăria Timișoara va trage de timp cu răspunsul, atât cât va putea. Și știu foarte bine asta useriștii Ruben Lațcău și Dominic Fritz…




2 COMENTARII

  1. @voceapnl, ati folosit vreodata aplicatiile care deja exista? va plac?
    doar pentru ca ceva exista nu inseamna ca e bun sau utilizabil.

    si n-am gasit ceva in articol… scrie peste tot ca sunt platite ong-urile, dar nu ati fost in stare sa scoateti din platformele existente cu cat sunt platite.

  2. ASta-i firma care a facut strategia ?
    Nume Firma: FIRMA SC MAI KA DEVELOPMENT SRL
    Cod Unic De Identificare: RO42825062
    Nr. Registrul Comertului: J35/1970/2020
    Stare Societate: INREGISTRAT DIN DATA 24 IULIE 2020
    Anul Infiintarii: 2021
    Cod Caen:
    Tipul De Activitate:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie