Centura Timişoarei nu are nevoie de finanţare de la guvern pentru anul 2017. O spune chiar primarul Nicolae Robu, cel care în 2016 a organizat şi un miting prin care cerea fonduri de la nivel central pentru obiectivul de infrastructură atât de necesar pentru degrevarea traficului din oraş. Robu a oferit o serie de informaţii legat de stadiul în care se află proiectul centurii de sud.
„Nu putem să învinuim guvernul actual pentru situaţia centurii sud, după cum nu putem nici să îi aducem elogii pentru că aici, deocamdată, lucrurile merg în prelungirea a ceea ce s-a lansat de către guvernul anterior în urma discuţiilor pe care eu le-am purtat cu fostul ministru Buşe şi cu fostul director general al CNAIR, Cătălin Homor. Într-o primă etapă ar fi trebuit ca până la sfârşitul lunii septembrie să se publice la licitaţie aducerea la zi a studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic cu detaliile de execuţie a documentaţiei de avizare şi a documentaţiei de atribuire pentru acest obiectiv. Partenerii de atunci şi-au respectat cuvântul şi au depus documentaţia pe SEAP. Modificându-se însă legislaţia, au fost obiecţii de la ANRMAP, s-a returnat documentaţia, ea a fost refăcută, sigur, cu o anumită întârziere pe care sigur că eu o regret, că eu am ţinut la zile să respectăm acel calendar. În 28 decembrie 2016 la finalul guvernării anetrioare s-a publicat documentaţia conexă acestei licitaţii, licitaţia este acum în derulare. Banii pentru această activitate de proiectare de elaborare de studii şi diverse documente pe care le-am elaborat au fost angajaţi deja de guvernul anterior şi nu mai poate da nimeni înapoi din acest angajament conform Legii achiziţiilor publice şi a altor legi”, a declarat primarul Robu.
Edilul-şef a detaliat şi de ce deocamdată pentru proiect nu e nevoie de alocarea unei noi sume de la Bucureşti. „Alţi bani nu ar fi fost necesari, eu mă străduiesc să fiu cât se poate de obiectiv în această etapă. Următorii bani, dacă rememoraţi graficul de activităţi pe care au l-am convenit în detaliu cu cei ce erau şefi pe domeniu la vremea respectivă următorii bani ar fi fost necesari pentru exproprieri. Următoarea activitate caare trebuia efectuată era exproprierea. După ce se face studiu de fezabilitate, se face proiectul tehnic, se ştie exact traseul şi atunci se fac exproprierile. Abia după ce se fac exproprierile se pregăteşte trecerea la execuţia propriu-zisă, ori acest lucu nu se poate întâmpla decât în anul 2018. Prin urmare, buna-credinţă, interesul pentru Timişoara al actualului guvern prin prisma acestui obiectiv, centura de sud, pot fi evaluate abia când se face bugetul pe 2018. Abia atunci putem să discutăm. Abia atunci putem să venim cu critici. Deocamdată nu putem să venim cu critici că nu apare obiectivul în mod distinct în legea bugetului de acum pentru că nu era nevoie de aşa ceva. Noi trebuie să fim corecţi”, a completat Robu.