Marţi, 19.03.2013 ora 17.00, Filarmonica „Banatul” din Timişoara va găzdui un eveniment mai puţin obişnuit: pianistul şi profesorul bucureştean Nicolae Dumitru se va adresa elevilor şi liceenilor cu un recital-lectie dedicat creaţiei lui J. S. Bach. Ineditul constă în faptul că Nicolae Dumitru nu oferă publicului un recital tradiţional de pian, ci un adevărat monospectacol, denumit “Patimile după Bach”. Este un spectacol deja probat la Teatrul Act din Bucureşti, unde se desfăşoară cu succes de două stagiuni, şi care constă în alternarea momentelor de interpretare pianistică cu minieseuri – expuneri de improvizaţie liberă, legate de piesele interpretate.
Pe lângă recitalul tradiţional al Filarmonicii adresat publicului meloman, la ora 19.00, Nicolae Dumitru va susţine un spectacol – prelegere adresat tinerilor, şi, de ce nu, poate viitorilor melomani şi susţinători ai artei clasice. Prin carisma sa (probată în spectacolele susţinute la Teatrul „Act” condus de Marcel Iureş) şi prin nivelul său profesional remarcabil (Nicolae Dumitru susţine o intensă activitate concertistică în Europa şi Fed. Rusă) pianistul realizează un spectacol unic pe scena românească, în care piese de cea mai mare complexitate se îngemănează cu adevărate pledoarii pentru artă clasică, expuse pe înţelesul şi pe vibraţia emoţională a liceenilor. Cum scria Agenda LiterNet, „Nicolae Dumitru realizează un one man show, al cărui fir epic porneşte de la experienţe personale, decupează tablouri din istoria Europei, recompune imagini, demolează mituri sau recreează altele noi, totul având în centru muzica. Situat la graniţa dintre teatrul experimental şi recitalul cameral, spectacolul pianistului Nicolae Dumitru are un ritm antrenant şi o structură cu pante tensionale ce culminează în cascade sonore. Discursul este creat ad-hoc, pigmentat de charisma şi umorul artistului, cu rol de tranziţie între momentele de ascultare-vizionare şi cele de interiorizare şi contemplaţie.”
Scopul întâlnirii cu elevii de la Liceul German şi de la alte şcoli din Timişoara este acela de a le oferi, pe lângă elemente de motivare în direcţia muzicii clasice, şi unele „pastile”de leadership, de inspiraţie la păşirea lor în viaţa socială. Discursul şi atmosfera unui asemenea ‘experiment” sunt cu totul aparte, diferite de cele adresate publicului meloman de la ora 19.00. Este un prim experiment de acest gen din România, constituit inr-un proiect naţional, ce cuprinde 15 oraşe filarmonice şi centre culturale. Reunit sub denumirea generică „ConCerto!”
Concert inedit la Filarmonica Banatul din Timișoara în 19 Martie
- Advertisement -
Categorii Populare