Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Dublu standard! Giroc, comuna care aplică LEGEA în funcție de interesele imobiliare și de grup ale primarului Ionel Toma

- Advertisement -
Nici după două decenii de la apariția Legii 544/2001, Primăria Giroc, aflată în siajul PSD de mai bine de 24 de ani, n-a învățat că are OBLIGAȚIA să răspundă, cât mai rapid, la solicitările cu privire la informațiile de interes public. Și termenele legislative sunt cât se poate de clare și imperative: răspunsul trebuie formulat în cel mult zece zile de la înregistrarea solicitării, dar nu mai mult de 30 de zile de la depunerea petiției. Ce mai, toate-s doar detalii pentru administrația publică de la marginea Timișoarei!

Și Primăria Giroc, la cum se manifestă, exact ca un sat fără câini, nu știe nici măcar că, în cazul în care durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul trebuie comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu CONDIȚIA înștiințării petiționarului, în scris, despre acest fapt, în termen de maxim 10 zile. Așadar, în cazul în care actele solicitate de voceatimsului.ro ar fi fost greu de găsit și ar fi necesitat un volum mare de muncă, Primăria Giroc ar fi avut obligația să înștiințeze redacția, la zece zile de la data depunerii solicitării. În scris, așa cum cere LEGEA!

Ca lucrurile să fie extrem de clare, pe data de 26 iulie a.c. voceatimișului.ro a solicitat Primăriei Giroc, prin completarea formularului agreat de unitatea administrativ teritorială, o serie de informații de interes public. Practic, copii xerox după autorizațiile de construire și certificatele de urbanism, eliberate de entitatea publică, în perioada iunie – iulie 2021, pe numele a două persoane fizice și juridice, în orice asociere:  Daniele Altomonte (cetățean Italian), Iosif Ionel Toma, SC A & B Investement SRL (CUI 22152310) și SC Immo Casa PG SRL (CUI 32428596).

Da, evident, este vorba despre solicitarea unor date publice care-l privesc direct pe primarul comunei Giroc, Ionel Toma, într-o asociere în participațiune de dezvoltare imobiliară, alături de un cetățean italian. Investitor care, fie vorba între noi, a mai apărut în investigațiile de presă efectuate de voceatimișului.ro, referitoare la raiul imobiliar de pe raza localității de la marginea Timișoarei și la cooperativa de producție care gravitează în jurul edilului PSD. Cert e că, deși solicitarea a fost depusă, pe mailul Primăriei Giroc, pe data de 26 iulie a.c., după insistențe, redacția a primit un număr de înregistrare –  36055 din 27 iulie 2021.

Și am insistat pentru un număr de registru, nu de dragul de a ne îngropa în hârtii, ci tocmai pentru că am mai avut o experiență, tot pe Legea 544/2001 și tot cu Primăria Giroc, în urmă cu mai bine de două luni, chiar pe 15 iunie a.c. Când mailul nostru, care viza o solicitare de furnizare a unor date de interes public, recte autorizații de construire și certificate de urbanism, eliberate pe SC PMA IMOB GIROC SRL, vizând celebre ”locuințe unifamiliale” cu zeci de apartamente, a dispărut, într-un mod (in)explicabil, din sistemul informatic al entității publice.

Noroc că și atunci, la fel ca și acum, am solicitat un număr de înregistrare sau o confirmare a primirii. Doar că la data respectivă, angajații Primăriei Giroc ne-au anunțat că ”solicitarea nu se găsește”, așa că am fost nevoiți, în ciuda probelor informatice că mailul a ajuns la destinație, să revenim cu aceeași cerere pentru care, evident, am primit un număr de înregistrare la zi. Nici nu mai contează că, atunci, răspunsul la Legea 544/2001 a venit în termen dar absolut cu totul secretizat și anonimizat. Alb! Până și numele solicitantului de autorizație de construire și certificate de urbanism era… la secret! O bătaie de joc!

Dublu standard

Și ieri s-au scurs cele 30 de zile prevăzute de Legea 544/2001 prin care Primăria Giroc, dacă ar fi fost interesată, ar fi avut tot timpul la dispoziție să răspundă petiției voceatimisului.ro. Dar nu a făcut-o și motivele sunt cât se poate de evidente: protejarea afacerilor imobiliare ale primarului Ionel Toma și a cooperativei de producție! Mai mult, e clar ca lumina zilei că, încă de la bun început, unitatea administrativ teritorială de la marginea Timișoarei nu a făcut altceva decât să tragă de timp căci e evident faptul că funcționarii publici nu aveau de căutat prin arhive, în urmă, pe ultimii 20 de ani!

Din contră, ”faptele” erau la zi, ușor de depistat, mai ales că o asemenea solicitare de dezvoltare imobiliară, pe numele edilului în funcție, nu trece neobservată cu atât mai puțin într-o primărie comunală. De departe, ar fi fost mult mai simplu dacă, în numele transparenței, pe care o practică doar când are interesul, Primăria Giroc ar fi expus pe pagina sa de internet și documentele de urbanism ale primarului Ionel Toma. Așa cum face cu aproape toate celelalte, care sunt la liber, într-o lumină totală!

Aproape cu toate pentru că marii rechini imobiliari și combinațiile cooperativei nu-și au locul la capitolul transparență, când vine vorba despre încărcat date publice în sistemul informatic al Primăriei Giroc, la rubrica ”anunțuri urbanism”. Nici vorbă! În ”văzul lumii”, în comuna de la marginea Timișoarei, ajung doar persoane fizice, în marea lor majoritate. Rare ori, persoane juridice și acestea, chiar dacă sunt ”transparentizate”, sunt fără vreo miză căci sunt dezvoltatori imobiliari mici și de ocazie! Și exemplele sunt cu sutele!

Și, mai mult decât orice, dacă nu vorbim despre slugărnicie și incompetență crasă, e clar că cineva filtrează… transparentizarea!!! Și o face într-un mare fel, dincolo de limitele legii! Căci, indiferent cât ar încerca ascunderea mizeriei sub preș sau protejarea cooperativei imobiliare de producție de pe raza comunei Giroc, nu merge. Deloc! Așadar, chiar dacă unitatea administrativ teritorială nu s-a sinchisit să răspundă solicitării voceatimișului.ro, în termenul prevăzut de lege, suntem în măsură să vă spunem că, într-adevăr, pe data de 27 iulie a.c, Primăria Giroc a pecetluit, prin eliberarea unui certificat de urbanism, ”parteneriatul public-privat” dintre primarul Ionel Toma și italianul Daniele Altomonte, dând verde pentru ”unificare și dezmembrare conform PUZ”.

Nu numai că Primăria Giroc nu s-a sinchisit să pună la dispoziția voceatimisului.ro datele publice privind dezvoltarea imobiliară, pe persoană fizică autorizată, care-l are partener și pe edilul pesedist al localității, dar a mai și întins coarda, dis de dimineață. Când, tot la insistențele noastre de a ne pune la dispoziție documentele, pentru care oricum erau ieșiți din termenul prevăzut de lege, am primit un răspuns magistral:…mai puțină răbdare, că doamna care se ocupă e… în concediu!

Acțiune reparatorie

Dincolo de delirul funcționăresc, indiferent dacă Primăria Giroc va binevoi – când o vrea și când o putea – să răspundă solicitării voceatimisului.ro, întemeiată pe Legea 544/2001, redacția a decis să facă o cerere de cercetare administrativă pe care să o înainteze conducerii unității administrativ teritoriale. Cum primarul Ionel Toma e în concediu prelungit, sarcina cade în spatele viceprimarului Dan Vîrtosu. Cum legiuitorul prevede că aceasta poate să fie în format fizic, informațional chiar și verbal, daca el se poate proba…”, cu siguranță liberalul Vîrtosu se va considera informat, deja, în sensul prevăzut de lege.

Așa că, după acest episod, care are la bază și o plângere administrativă, viceprimarul comunei Giroc, începând de azi, are la dispoziție 15 zile ca să ne comunice, așa cum cere Legea 544/2001, rezultatele cercetării interne, sancțiunile disciplinare care au fost luate împotriva celui/celor vinovați. La care, tot așa cum cere legea, trebuie să atașeze și informațiile publice solicitate!!! Tocmai pentru că refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorități ori instituții publice, de a răspunde unor solicitări publice, constituie abatere și atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.

Și pentru că vorbim despre un drept Constituțional, în caz că răspunsurile, atât cel bazat pe Legea 544/2001 cât și rezultatul anchetei disciplinare, nu vor fi îndestulătoare și mulțumitoare, voceatimisului.ro se va adresa instanței de judecată și în funcție de prejudiciul suferit prin lipsa răspunsului la solicitarea noastră, se vor fixa atât daune materiale ori morale cât și daune cominatorii viitoare pentru fiecare zi de întârziere, până la eliberarea transparentă a unui răspuns din partea Primăriei Giroc. Partea bună e ca, deja, in astfel de situații, există jurisprudență: 500 RON/zi care curg de la data înregistrării petiției!!!

Mai departe e treaba Curții de Conturi Timiș care, cu siguranță, la anul, pe parcursul auditului financiar, programat deja, va recupera din buzunarele celor vinovați tot deranjul. Căci, așa cum bine știe și Primăria Giroc, avocații sunt scumpi și nu fac muncă în folosul comunității. Asta ca să fie limpede pentru toată lumea că transparența decizională și bunul-simț sunt chestiuni nenegociabile…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

7 COMENTARII

  1. Toma e plecat la Istanbul, demult. Se pare,chiar daca nu doresc nimănui răul,că l-au ajuns blestemele din urmă. Acum e Dan păpușarul comunei. Altcineva conduce. Daca puteți cere,afla cate străzi s-au asfaltat și cate amenzi au fost date pentru neintretinerea corespunzătoare a acestora în 2021.

  2. Spanac. Că dacă se ajunge acolo, tot noi, cetățenii acestei mirobolante comune, vom plăti amezile și sancțiunile respective, că doar nu primatul ăăăă, primarul sau vreun aghiotant din primărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore