Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, susține că Guvernul PSD-ALED ”ne obligă să mărim anumite taxe locale pentru a putea continua dezvoltarea orașului”. Punctul său de vedere vine în susținerea ideii de majorare a impozitului auto cu 50%.
Municipalitatea din Timișoara caută soluții pentru atragerea de fonduri suplimentare la bugetul local, care ”suferă” pe zi ce trece tot mai mult, din diferite motive. Unele țin de modificarea legislației pe partea de fiscalitate, altele de gestiunea nu tocmai ”potrivită” de care dă dovadă însăși Primăria, Pentru a mai ”atrage” fonduri suplimentare, în urmă cu câteva zile, primarul capitalei Banatului a anunțat că plănuiește să majoreze impozitele auto cu 50 de procente începând cu data de 1 ianuarie 2019.
În plus, liberalul din fruntea primăriei timișorene a explicat ce planuri mărețe are cu fondurile suplimentare adunate de la cetățeni, explicând, pe o rețea de socializare, că Guvernul este pricipalul ”vinovat”, din punctul său de vedere, de lipsurile din vistieria instituției pe care o conduce.
”Guvernul PSD-ALDE, luându-ne 57% din banii încasați local, ne obligă să mărim anumite taxe și impozite locale pentru a putea continua dezvolarea orașului! Dar, majoritatea covârșitoare a timișorenilor vor plăti în 2019 aceleași taxe locale ca în 2018! Doar proprietățile aducătoare de venituri vor fi puse la o fiscalitate mai mare!”, a încercat Nicolae Robu să justifice inițiativa cu care a speră să strângă la ”pușculița” primăriei mai mulți bani.
”Taxa pe mașini crește, dar derizoriu pentru 92% din posesori, mai precis pentru cei cu mașini cu capacitatea sub 2.000 cmc. Astfel:
– cei cu mașini sub 1.400 cmc plătesc mai mult cu doar 2,5 lei/lună;
– cei cu mașini între 1.400 cmc și 2.000 cmc plătesc mai mult cu doar 7,5 lei/lună;
Cei cu mașini cu capacități mai mari de 2.000 cmc vor plăti în plus sume mai mari”, a mai scris Robu pe Facebook, fără să țină cont că nimeni nu plătește impozitul ”pe lună”, iar sumele vehiculate de el sunt de 30 de lei pe an pentru cei cu mașini cu motoare sub 1,4l și de 90 de lei pe an pentru cei care au motoare între 1,4l și 2,0l.
De asemenea, Robu s-a grăbit, din nou, să încerce intoxicarea urmăritorilor paginii sale de Facebook, precizând că ”banii în plus pe care îi vom încasa vor fi folosiți exclusiv pentru investiții”. menționând și 25 dintre ”proiectele la care se va lucra pe teren în 2019”, însă fără să dea cifre exacte cu privire la sumele care vor fi încasate anual/ în plus, de municipalitate, bani care oricum nu vor ajunge nici măcar pentru realizarea unui sfert dintre proiectele amintite de edil. Cele 25 de proiecte amintite de primarul Timișoarei, pe care susține că le va pune în operă în cursul anului viitor sunt:
1. Pasajul Solventul;
2. Pasajul Consiliul Europei;
3. Podul Jiul;
4. Podul Ilsa;
5. Podul Dragalina – reabilitare cu lărgire (deja în derulare);
6. Podul Eroilor – reabilitare cu lărgire (deja în derulare);
7. Podul Mihai Viteazu – reabilitare cu lărgire (încă neîncepută);
8. Str. Calea Bogdăneștilor – reabilitare/modernizare;
9. Bd. Cetății – reabilitare/modernizare;
10. Str. Gării – reabilitare/modernizare;
11. Inelul 4: str. Grigore Alexandrescu (de pe Calea Torontalului până pe Calea Lipovei), str. Constructorilor (de pe Calea Lipovei până la UMT), str. Măcin, str. Avram Imbroane, str. Aleea Pădurea Verde, str. Behela, str. Ștrandului;
12. Str. Mș. Constantin Prezan – lărgire la 4 benzi;
13. Bd. Sudului – lărgire la 4 benzi;
14. Parcări supraetajate în Cartier Calea Martirilor (2) și în Cartier Calea Lipovei (1);
15. Corpuri noi la Școala Generală nr. 30;
16. Clădire cu demisol, parter și 6 etaje (deja în construcție) la Spitalul de Copii (etapa finală);
17. Clădire cu parter și 6 etaje la Spitalul Municipal;
18. Maternitate cu parter și 6 etaje la Spitalul Municipal;
19. Reabilitări și extensii la Spitalul de Boli Infecțioase (deja în derulare);
20. Complex Sportiv și de Agrement în Calea Lipovei;
21. Complex Sportiv și de Agrement în Calea Buziașului;
22. Reabilitare și supraetajare clădire istorică pe str. Vasile Alecsandri (deja în derulare);
23. Parcare subterană în față la Hotel Central;
24. Piața Victoriei -înnoire rețele de utilități și repavare cu piatră naturală;
25. Reabilitare/Extindere piste de biciclete.