Incepe Festivalul de muzica noua „Intrada”. Filarmonica Banatul canta in deschidere

- Advertisement -

Între 2 şi 7 noiembrie 2018 se desfăşoară, la Timişoara, cea de-a V-a ediţie a festivalului anual ”Intrada”, oportunitate deosebită de a asculta lucrări de muzică contemporană, în special noile lucrări ale compozitorilor români. Concertul de debut aparţine Filarmonicii ”Banatul”, care oferă vineri, 2 noiembrie, patru creaţii româneşti şi una a unui compozitor german.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului ”Intrada” are un program bogat, iar parcurgând afişul se poate spune că acest concert este unul ce conţine doar lucrări concertante, toate dedicate pianului. Acest festin al pianului începe cu Concertul pentru pian şi orchestră op. 19 compus de Carmen Petra-Basacopol. Lucrarea nu este nouă, dar o vom asculta în premieră pe scena Capitol. Autoarea, care în 5 noiembrie va împlini 92 de ani, s-a născut la Sibiu. A urmat studiile muzicale la conservatorul din Bucureşti. A absolvit şi Facultatea de filozofie, tot la Bucureşti. Şi-a completat studiile la Paris obţinând doctoratul în muzicologie la Sorbona. Este laureată a Premiului Academiei Române şi a obţinut Premiul Uniunii Compozitorilor. A fost profesoară de contrapunct, armonie şi forme la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Mare iubitoare de poezie, a compus colecţii întregi de cântece şi lieduri. Muzica de cameră a ocupat un loc privilegiat în creația compozitoarei. Concertul pentru pian va fi interpretat de pianista Andreea Olariu, consultant artistic al filarmonicii.

Urmează o primă audiţie absolută – Concertul pentru pian şi orchestră compus de Volker Freidel, ce va fi interpretat de pianistul Wolfgang Glemser. Freidel s-a născut la Berlin. Acolo a studiat compoziţia după care a urmat studii de perfecţionare la Düsseldorf şi Leipzig. Utilizează în lucrările sale diverse stiluri în care îmbină elemente ale muzicii contemporane cu trăsături ale muzicii impresioniste sau romantice. A compus şi muzică de film. Actualmente este profesor de pian la Potsdam, lângă Berlin.

Este prezent în concert şi Remus Georgescu cu piesa pentru pian ”Toccata”. Compozitorul Remus Georgescu este o personalitate binecunoscută a Timişoarei şi nu numai. Toccata este o piesă de virtuozitate destinată instrumentelor cu claviatură şi este executată solistic. Are o structură proprie, în general formată din trei secţiuni -una omofonă, una de virtuozitate şi alta finală, culminantă în stil fugat. Mulţi compozitori, de-a lungul vremii, au compus toccate, utilizându-le în locuri diferite în lucrările lor. Monteverdi în opera L`Orfeo, Ravel, ca parte în Le Tombeau de Couperin, Benjamin Britten, ca parte în concertul său pentru pian, Debussy în suita Pour le Piano. Alţii precum Bach, Schumann, Liszt, Prokofiev şi Haciaturian, au compus toccate pentru pian solo. Vineri seara vom asculta Toccata în interpretarea pianistei Andreea Dumitrescu.

Urmează o altă primă audiţie absolută, ”Magma” pentru două piane şi orchestră, compusă de Gabriel Almasi. Profesor la facultatea de Muzică din Timişoara, doctor în muzică, Almasi este tot mai cunoscut datorită activităţii sale componistice, sala filarmonicii fiind des gazdă lucrărilor sale. Cei doi solişti sunt Adriana Dogariu şi Sorin Dogariu. Tot o familie de pianişti din Timişoara, Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu, vor fi interpreţii lucrării pentru două piane — „Fusion Confusion” compusă de Andrei Tănăsescu. Muzician complex, Tănasescu, abordează în compoziţii toate genurile muzicale, de la cameral la vocal-simfonic, la muzică de scenă şi muzică de film. Împătimiții sălii Capitol îl cunosc din lucrările ascultate pe scena Capitol, ”Ciuleandra”, ”Trifoiul lui Wilhelm Friedrich Ernst Bach” și ”Tropeum Traiani”.

Incepe Festivalul de muzica noua "Intrada". Filarmonica Banatul canta in deschidere 1

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Ovidiu Andriș, fondatorul Tribului Artistic, numit manager interimar al Filarmonicii Banatul

Ovidiu Andriș, fondatorul și președintele Trib’Art (Tribul Artistic), asociație...

Corul Filarmonicii Banatul, concert gratuit de colinde la Muzeul de Arta

Muzeul de Artă Timișoara și Filarmonica Banatul Timișoara, în...

Stand-up comedy cu Dan Badea, la Timisoara: ”amUmor”

Data de 19 octombrie 2019 aduce un nou spectacol...

Festivalul National de Folclor ”Traditii la romani”, pe 16 si 17 octombrie, la Timisoara

Mari voci ale folclorului românesc, între care Dinu Iancu...

Nicu Alifantis canta la Timisoara, in turneul Memorabilia

Una dintre cele mai mari voci ale folkului românesc,...