Pentru că se poate! Sadi Farajallah patronul unei spălătorii auto face slalom uriaș printre experții din administrația lui Dominic Fritz

- Advertisement -
Când instituțiile statului român, la pachet cu administrația locală, sunt impotente, în fața unui întreprinzător privat, viclean și șmecher, asta e! Atât se poate, că așa e legea junglei: rezistă cel mai tare! Totuși, când aceleași entități publice constată, realmente, nu o dată, ci de sute de ori, încălcarea flagrantă a legii și își mai și recunosc culpa, dar nu mișcă un deget ca să îndrepte ”eroarea umană”, care ar pune capăt calvarului unei familii, atunci nu mai e vorba despre nepăsare ci despre cea mai mișto formă de indolență funcționărească.

Și ca să fie clar pentru toată lumea, vorbim despre o spălătorie auto de pe strada Mareșal Constantin Prezan nr. 48 din Timișoara (fostă Lidia) care funcționează, în regim de ”self service” și după un program non-stop, gard în gard cu o serie de imobile rezidențiale.

Astăzi, afacerea aparține palestianului Sadi Farajallah prin interemediul SC Katerin Car Wash SRL. De fapt, biznisul i-a aparținut tot timpul doar că, de-a lungul ultimilor ani, din cauza valului de amenzi și a problemelor cu vecinii, a tot mutat spălătoria de pe o societate pe alta: ba pe SC Nordia Voda SRL, ba pe SC AHA Lidia Autoclean SRL. O să înțelegeți, imediat, și de ce!

Cert e că, în ultimii ani, din cauza zgomotului infernal, mai ales pe timp de noapte, vecinii lui Farajallah s-au plâns tuturor instituțiilor statului, că viața lor tihnită a devenit un infern. Mai puțin Patriarhiei Române! În rest, mai mult ca sigur, nicio autoritate publică sau cu atribuțiuni de control nu a scăpat nepetiționată! Și prima unitate sesizată a fost Primăria municipiului Timișoara, entitatea care a emis Autorizația de Construire nr. 1072 din 16 august 2017 și care a permis construirea și funcționarea spălătoriei auto de pe fosta stradă Lidia din Calea Girocului!

Una peste alta, prin adresa cu nr. 11865 din 11 noiembrie 2021, în baza unei informări a Direcției de Urbanism, corpul de control și antifraudă al primarului Dominic Fritz constată, negru pe alb, o serie de lucruri ciudate care s-au derulat de-a lungul timpului. Per general, faptul că, în urma coroborării unor informații, s-au constatat abateri grave la Legea 50 din 1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, aspecte ce țin de nerespectarea proiectului tehnic. Mai exact, s-a stabilit că, în realitate, existau 6 boxe auto în loc de 4, că amplasamentul aspiratoarelor e diferit față de locația autorizată, că există ridicat un gard de bolțari pe o lungime de 14 metri, că accesul înspre parcelă nu respectă proiectul și că nu există spațiile verzi din planșele supuse spre avizare.

Și pentru toate acestea, la momentul costatărilor, societatea lui Sadi Farajallah s-a ales cu o amendă de 50.000 de lei și cu măsura complementară, dispusă de arhitectul-șef al municipalității, de a intra în legalitate, până la data de 7 septembrie 2018! Și, pe acest plan, nu s-a mai întâmplat absolut nimic! Pur și simplu, nici un funcționar nu a mai pus piciorul în zonă ca să verifice aducerea la îndeplinire a măsurilor. Căci, cu siguranță, dacă ar fi fost altfel, Primăria Timișoara nu i-ar mai fi eliberat palestinianului, a doua zi de la depunerea solicitării, pe data 27 august 2020, vreun acord de funcționare pentru codul CAEN 4520 – întreținerea și reparația autovehiculelor.

Că lucrurile stau întocmai, rezultă și din referatul corpului de control al primarului Dominic Fritz care, dintr-o serie de documente și fotografii, realizate la data de 19 octombrie 2020, a constatat că SC Katerin Car Wash SRL nu s-a conformat măsurilor dispuse prin procesul verbal de constatare a contravențiilor din data de 7 martie 2018, în sensul aducerii imobilului de pe strada Mareșal Constantin Prezan nr. 48 din Timișoara la forma autorizată prin AC nr. 1072 din 16 august 2018.

Contradicție în termeni

Și abia acum urmează partea cea mai interesantă! Căci PMT l-a acționat în instanță pe Sadi Farajallah și nu a mai apucat să se judece prea mult pentru că, așa cum rezultă dintr-o serie de documente, palestinianul s-a conformat celor dispuse de Direcția de Urbanism, într-un mod ”amiabil și pe cheltuiala proprie”. Și a adus, chipurile, proiectul la starea agreată din autorizația de construire care i-a fost emisă, intrând astfel…în legalitate. Acum, tot corpul de control al primarului Dominic Fritz mai spune un lucru, mai mult decât interesant, care aruncă în aer toată construcția logică și însăși existența și funcționarea, de până acum, a spălătoriei auto de pe fosta stradă Lidia.

Mai exact că emiterea Autorizației de Construire nr. 1072 din 16 august 2017 are la bază o ”eroare umană”, că nu are planșele vizate spre neschimbare și că procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor (nr. 1 din 6 septembrie 2018) nu a fost asumat prin semnătură de către reprezentantul emitentului (persoana desemnată din cadrul Direcției de Urbanism). Ba mai mult, că semnatarul documentului, consilierul Gizela F., nu poate da relații în ce împrejurări a comis ”eroarea umană”, întrucât aceasta nu mai lucrează în cadrul Primăriei Timișoara.

Extrem de important de reținut e faptul că, deși recepția lucrărilor nu a fost semnată de reprezentantul PMT, totuși o adeverință de existență a construcțiilor a fost eliberată de administrația locală, lucru care i-a permis palestinianului Sadi Farajallah să-și intabuleze construcția și, mai mult decât orice, să solicite și să obțină, în beneficiul SC Katerin Car Wash SRL, o autorizație de funcționare pentru o spălătorie auto, în regim self-service și cu un program de funcționare 24/24.

Cert e că în concluziile raportului corpului de control al primarului Dominic Fritz se mai specifică două lucruri importante. Primul ar fi că autoritatea emitentă a unui act administrativ nelegal, în cazul nostru Primăria Timișoara, fiind vorba despre entitatea care a introdus în circuitul civil autorizația de construire în favoarea SC Katerin Car Wash SRL, ”poate să solicite instanței constatarea nulității actului, dacă acesta a produs efecte juridice”. Și a produs! Mai mult, că acordul pentru desfășurarea de exerciții comerciale nr. 11950 din 27 august 2020 poate fi anulat doar pe cale judecătorească doar că, în ambele situații, ”…la nivel de conducere instituțională trebuie să se decidă sesizarea instanțelor de judecată…”. Și așa a rămas! Scris pe hârtie! La nivel de simplă constatare!

Alba-neagra

În tot acest timp, ca să fie limpede și pentru administrația lui Dominic Fritz, la reclamațiile vecinilor, așa cum rezultă din date publice, spălătoria palestinianului Sadi Farajallah a fost bombardată cu amenzi din partea Poliției Locale Timișoara. În perioada 2018-2019, cum locația a funcționat, la vremea respectivă, pe SC Nordia Voda SRL, amenzile au fost în număr de 88 de bucăți, în valoare de 98.500 RON. Din care 9 procese-verbale de contravenție, în sumă totală de 18.000 RON, au fost aplicate ca urmare a 3 dispoziții de suspendare a activității. Evident, nebăgate în seamă de patronul spălătoriei auto, care și-a continuat nestingherit activitățile comerciale.

Bombardamentul Poliției Locale, pe parcela de pe fosta stradă Lidia, a continuat și în anul 2020. De această dată pe SC Aha Lidia Autoclean SRL, căci spălătoria palestinianului a fost mutată pe această entitate. Și, din nou, au fost marcate alte 20 de sancțiuni, în valoare de 27.500 RON. Acum, doar una singură a fost pentru nerespectarea unei dispoziții de suspendare a activității! Și, anul trecut, în 2021, self-cleanul non-stop al lui Sadi Farajallah a fost transferat pe o altă societate comercială, recte Katerin Car Wash SRL. N-a contat că tot a mai încasat o amendă de 1000 RON! Și câte și mai câte: de la depășiri ale decibelilor, la insolvențe și până la probleme cu Fiscul care, la un moment dat, s-a dat chiar bătut, declarând, negru pe alb că, în perioadele de suspendare a activității, veniturile realizate de către palestinian…”nu au put fi stabilite cu exactitate”.

Ca, în final, într-o informare, la o solicitare venită din partea vecinilor de pe fosta stradă Lidia, administrația locală să se contrazică și să recunoască faptul că, dincolo de ping-pong-ul cu autorizația de construire și suta de amenzi încasată de Sadi Farajallah, nici măcar documentele, prezentate Biroului de Autorizare Activități Comerciale, în vederea emiterii acordului de funcționare nr. 11950, în beneficiul SC Katerin Car Wash SRL, ”nu au fost conforme cu realitatea…”. Din două mari motive, zice Primăria Timișoara: contractul de comodat a fost antedatat iar procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, prezentat pentru acordul de funcționare, a fost întocmit în perioada celor două procese intentate pentru nerespectarea autorizației de construire. La care se adaugă și prezentarea unor planșe care nu reprezintă situația reală, care a fost autorizată prin proiect!

Altfel spus, numai povești! Și totuși, în ciuda amenzilor cu duiumul, toate pentru nerespectarea legii, toată lumea s-a mulțumit… doar să constate, pasându-și responsabilitățile, în adâncime, de la o instituție la alta. Așa că nu e de mirare că și azi, în ciuda tuturor aspectelor de legalitate, spălătoria funcționează bine-merci. Și așa va fi și de acum încolo căci, nu-i așa, o administrație transparentă, așa cum e primăria de sticlă a lui Dominic Fritz, se îngroapă în hârtii, în loc să pună degetul pe rană…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie