La această competiţie participă cele mai bune echipe de intervenţie ale ISU din ţară, câştigătoare ale fazelor zonale din cadrul ediţiei din acest an. Prin urmare, lupta pentru locul întâi este cu atât mai strânsă cu cât fiecare pompier în parte a fost instruit să acţioneze operativ şi antrenat zi de zi, în plan real, în lupta pentru viaţă.
Pe parcursul celor două probe, descarcerarea din vehicule şi acordarea primului ajutor calificat, echipele lucrează simultan, fiind apreciate atât îndemânarea şi rapiditatea, cât şi respectarea cu stricteţe a tehnicilor specifice armei pompieri. Probele vor consta în extragerea unei victime dintr-un accident de circulaţie, pe baza unui scenariu creat special pentru fiecare echipaj, scenariu tras la sorţi, respectiv acordarea primului ajutor medical unei persoane care a suferit o traumă în urma unui accident.
Concursul va reuni la start zece echipe de descarcerare şi de acordare a primului ajutor calificat, reprezentând Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Braşov, Cluj, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Timiş, Vâlcea şi al municipiului Bucureşti.
”Competiția națională de descarcerare și prim ajutor a ajuns la cea de-a treia ediție. ISU Timiș a intrat în concurs pentru prima dată în anul 2013, clasându-se pe locul III la faza națională, imediat după ISU Mureș și ISU al Municipiului București. Anul acesta, pompierii timişeni vor încerca să obțină rezultate cel puțin la fel de bune. După ce au demonstrat că sunt cel mai bun echipaj de descarcerare și prim ajutor calificat din vestul țării, acum merg mai departe în lupta pe plan național” a declarat inspectorul șef al ISU Timiș, maior ing. Lucian-Vasile Mihoc.