Nereguli cu iz penal, asta au descoperit social-democrații la modul de derulare al contractului de reabilitare a centrului istoric al Timișoarei. Consilierul local PSD Alfred Simonis a prezentat joi mai multe documente ce ridică semne de întrebare în privința legalității cu care s-au atribuit contractele de execuție.
Implicată este și firma Dinu Instal, acuzată de social-democrați că a beneficiat ilegal de bani publici cu ajutorul primarului Nicolae Robu.
Potrivit documentelor prezentate de social-democrați în cadrul conferinței de presă de joi, care vizează reabilitarea centrului istoric al Timișoarei, firma Romprest a câștigat licitația de execuție a lucrărilor deoarece nu a alocat niciun leu pentru descoperiri arheologice, diferența față de firma clasată pe locul al doilea fiind doar de zeci de mii de euro. Asta în condițiile în care, luând în calcul istoria orașului, era evident că săpăturile vor scoate la iveală vestigii arheologice. După începerea lucrărilor și descoperirea vestigiilor, Romprest a primit fonduri suplimentare de 3,8 milioane de lei, prin negociere directă.
„Contractul pentru lucrarea din Cetate a fost atribuit la suma de 34.997.871 de lei către Romprest, la o diferență de câteva mii de euro față de ultimul competitor. În caietul de sarcini exista o poziție, descoperiri arheologice în caz că se găsesc și se și apreciau zonele în care acestea s-ar putea găsi. Pe acea poziție Romprest a ofertat 0 lei. Pe parcursul lucrărilor s-au descoperit vestigii. Ce credeți că a reușit să facă Primăria Timișoara? A deschis o procedură de negociere fără publicare a anunțului cu privire la modificarea valorii contractului de 34 de milioane cu 3.8 milioane de lei. Aceștia sunt bani pentru lucrări care trebuiau să ajungă pentru siturile arheologice, lucrări pe care Romprest le-a ofertat cu 0 lei. Ce este interesant este faptul că fomularul de ofertă care conține devizul pentru aceste lucrări era negociat la 3,8 milioane de lei”, a declarat Alfred Simonis.
Componența comisiei de negociere și procedura prin care s-a derulat aceasta au fost explicate pe larg de către consilierul social-democrat.
„Comisia s-a întâlnit cu Romprest pentru negociere directă fără publicare și o să vă spun cum decurg pașii din negociere. Din comisie făceau parte următorii: Dan Diaconu (viceprimarul Timișoarei), Steliana Stanciu, Gabriela Bica, Adina Suiu, Corina Radu, Lucreția Schipor, Adina Balogh. Comisia a propus 2,4 milioane de lei. Romprest a cerut 3.823.000 de lei. Comisia imediat a oferit 3,1 milioane de lei. Deci de la 2,4 milioane de lei, cât a oferit inițial pe atribuire directă, comisia a sărit la 3,1 milioane de lei. Au majorat suma cu 700.000 de lei așa. Romprest de la 3.823.000 lei a scăzut la 3.000 de lei. Deci în timp ce comisia a crescut prețul cu 700.000 de lei, Romprest a scăzut 3.000 de lei. Comisia a spus că e ceva cu transportul, Romprestul nu a fost de acord și a spus că vrea 3.815.000, a mai scăzut 15.000 de lei. Comisia a oferit 3,7 milioane de lei, Romprest zis 3.8 milioane de lei și s-a încheiat la 3,8 milioane de lei, atribuire directă, pe lucrarea pe care deși au avut-o în caietul de sarcini și au trecut-o cu 0 lei, au mai reușit să obțină aproape patru milioane de lei. Cu alte cuvinte s-a majorat suma inițiată cu 3,8 milioane de lei. S-a plecat de la suma inițială de 3.823.000 de lei, deci Romprest a scăzut 23.000 de lei, iar primăria a urcat de la 2,4 milioane la 3,8 milioane de lei, deci halal negociator. Dați-vă seama cine administrează banii și cât de urât pute subiectul”, a explicat Alfred Simonis.
În plus, Simonis a prezentat documente care arată cum patronul firmei Dinu Instal a primit bani publici, ca subcontractor al Romprest, în acest caz. El susține că acești bani au fost alocați cu dedicație pentru partenerul de concediu al primarului Nicolae Robu. Vă reamintim că edilul și Dumitru Dumitrescu, patronul firmei Dinu Instal și-au petrecut concediul împreună, în Thailanda, în decembrie 2013.
„Am un contract adițional între municipiul Timișoara și compania Romprest, care se completează cu litera N și anume cu următorul conținut: se va adăuga un contract de subcontractare numărul cutare încheiat cu SC.Dinu Instal SRL. Deci contractul de subcontractare este între Romprest și Dinu Instal. În timpul desfășurării lucrărilor nu poți adăuga contractor decât dacă beneficiarul este de acord și bineînțeles că primarul semnează acest act adițional să este de acord ca Dinu Instal să fie subcontractat pentru în centrul municpiului Timișoara”, a completat consilierul.
Social-democrații nu au putut preciza exact suma pe care a primit-o firma Dinu Instal în urma serviciilor prestate.
La final, Simonis i-a dat replica primarului Nicolae Robu, care a afirmat săptămâna trecută că licitația de execuție a lucrărilor la Pasajul Jiul a fost contestată de o firmă cu implicații social-democrate cu scopul de a întârzia lucrările. Consilierul PSD a afirmat, joi, că edilul se grăbește să facă acuzații în acest caz, în timp ce cele la care subcontractanți sunt prietenii săi sunt ținute la secret.
[responsive_youtube