Mai e puțin până ce în centrul vechi al Timișoarei vor fi așezate așteptatele obiecte de artă, menite să înfrumusețeze și să sporească atractivitatea zonei. Dacă până acum se știa că una dintre statui o va reprezenta pe prima femeie, Eva, acum se cunosc și celelalte șapte lucrări de artă propuse.
Una dintre ele este lucrarea „Marea piramidă”, din bronz, realizată de Mircea Roman, una sugestivă mai ales acum, când România trece printr-o astfel de criză, și care afirmă că „niciodată nu este prea târziu să așezăm lumea noastră pe adevăratele valori”. Cea de-a doua statuie propusă, „Coaja de om”, al aceluiași artist, este o metaforă pentru bunătate, spiritualitate și cultură, în vreme ce „Totem” este o metaforă pentru „sacrificiul a generații de cetățeni pentru orașul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranță și lumină”.
Lucrările „Supermam” și „Eva” ale sculptorului Virgil Scripcariu pun în atenția privitorului „meditații plastice ce au în centrul lor valori comunitare și umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocența, forța spiritualității și a purității”, după cum însuși realizatorul spune. Proiectul „De-a telefonul”, a lui Bogdan Rață, este realizat pe tema comunicării, a jocului și a copilăriei ca metaforă a viitorului, contemporaneitatea, iar cea de-a șaptea sculptură, „Sculpturile-coloane cu inimi în vârf” ale lui Ion Nicodim reprezintă o marcă a operei sale.
Un colectiv de arhitecți-autori care s-au ocupt de proiectul „Reabilitare a spațiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timișoara” a făcut selecția propunerilor. „Alte elemente de mobilier urban şi artă monumentală urmează să fie aşezate odată cu punerea în valoare a restului ţesutului urban din cartierul Cetate, în acord cu politica culturală a Timişoarei: Timişoara creativă, Timişoara implicată, Timişoara conectată şi Timişoara responsabilă. Conform acestor direcţii se caută recunoaşterea valorilor de patrimoniu şi punerea acestora în valoare, sprijinind cultura contemporană şi legătura dintre aceasta şi societate”, au spus proiectanții.
Costul total este de 523.010,55 lei, fără TVA.
Sursă foto: Eye in the sky