Alianţa Naţională a Organizaţiilor din România, în calitate de reprezentant legitim al studenţilor din România, îşi exprimă public dezacordul cu privire la adoptarea în mod tacit de către Camera Deputaţilor a modificării Legii Educaţiei Naţionale Nr.1/2011 prin care se elimină incompatibilitatea funcţiei de Rector al Universităţilor cu funcţiile de conducere sau demnitate publică.
ANOSR a susţinut mereu independenţa universităţilor din România în raport cu mediul politic. Considerăm că implicarea politică a persoanelor care conduc instituţiile de învăţământ superior conduce la consecinţe grave asupra activităţii academice dar şi asupra credibilităţii poziţiilor publice ale conducătorilor acestora.
Considerăm că sfera educațională trebuie menţinută la distanţă de cea politică, întrucât, în caz contrar, universităţile nu îşi vor putea păstra neutralitatea vis-à-vis de valurile de schimbări politice. Astfel poate fi afectat rolul acestora de a oferi cunoaştere studenţilor și opinii fundamentate societății într-un mod nepartizan și lipsit de interese ascunse. Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că o cumulare de funcții de tipul celor interzise prin articolul care se vrea abrogat conduce și la ineficiența celor care ocupă respectivele funcții, precum şi la crearea oportunităţilor de abuz de putere în vederea luptei pentru voturi, creându-se astfel un instrument de manipulare a opiniilor politice ale studenţilor.
Găsim dificilă identificarea de posibile argumente în favoarea acestei inițiative dat fiind că, din păcate, este neclar până și dacă expunerea de motive este în favoarea sau în defavoarea inițiativei. Inițiativa legislativă se poate găsi pe situl Camerei Deputaților la următoarea adresă (click aici). Expunerea de motive se găsește la click aici.
Astfel, solicităm Senatului României respingerea acestui proiect legislativ care riscă să ducă la o încălcare gravă a independenţei politice a instituţiilor de învăţământ superior din România şi a dreptului studenţilor de a beneficia de un mediu academic liber de constrângeri sau presiuni politice.
„Am luptat tot timpul împotriva politizării sistemului de învățământ și vom continua să o facem și în viitor. Ne pare rău că se fac atât de ușor propuneri de o asemenea importanță și ne manifestăm deschiderea și disponibilitatea în a fi consultați de Parlamentarii care vor să modifice legislația din educație. Suntem siguri că prin dialog s-ar putea evita multe situații de tipul celei de față. Solicităm cu insistență Senatului respingerea oricărei inițiative ce ar favoriza politizarea învățământului superior!” Mihai Dragoș, Președinte ANOSR
O.T.