Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Timișorenii sunt invitați la Primărie pentru o dezbatere legată de câinii fără stăpân

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

Primăria municipiului Timișoara îi invită pe iubitorii de câini miercuri, 19.03.2014, la ora 13.30 la o dezbatere publică pe marginea Regulamentului serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Regulmentul stabilește cadrul juridic unitar și condițiile în care se desfășoară serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân în municipiul Timișoara, în conformitate cu principiile și reglementările prevăzute de lege.  În cadrul documentului, Primăria a căutat să reglementeze toate aspectele legate de gestionarea câinilor vagabonzi, de la capturare la adopție și eutanasiere.

De exemplu, un articol presupune că la adăpostirea câinilor fără stăpân, cei de la ecarisaj au obligația de a hrăni de 3 ori pe zi cățeii cu vârste între 6-12 săptămâni iar pe cei mai mari de 12 săptămâni, de 2 ori pe zi. Mai mult, cei de la adăpost sunt obligați să ofere tratament mediacl câinilor bolnavi, să cazeze animalele în în ţarcuri şi cuşti în care podelele sunt acoperite de apă sau să arunce cu substanţe dezinfectante peste câini în timpul procesului de curăţare a boxelor

Un alt articol prevede atribuțiile Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timişoara. Conform documentului, aceștia sunt obligați să captureze câinii fără stăpân, să îi transporte la adăposturi, unde animalele vor fi cazate, hrănite, deparazitate, vaccinate, sterilizate, controlate de boli etc., să autanasieze câinii fără stăpân care sunt bolnavi cronici și incurabili ori care nu au fost revendicați sau adoptați.

Pentru ca iubitorii de animale să stea liniștiți, documentul reglementează și care este conduita celor de la ecarisaj în momentul capturării câinilor de pe stradă. Astfel se interzic următoarele: lovirea, înţeparea, rănirea, mutilarea în orice mod a câinilor; manipularea acestora într-un mod care le provoacă dureri sau suferinţe inutile; împuşcarea cu arma cu tranchilizant sau cu sarbacana a câinilor aflaţi în custi sau imobilizaţi în lanţ; capturarea câinilor care nu sunt foarte agresivi, nu sunt suspecţi de a fi turbaţi sau nu sunt situaţi în spaţii inaccesibile, prin administrare de la distanţă a medicamentelor stupefiante şi psihotrope; transportarea câinilor în mijloace de transport neventilate corespunzător.

Câinii capturaţi, care sunt identificaţi prin microcipare, tatuaj sau crotaliere vor fi  cazaţi separat, demarându-se în cel mai scurt timp procedurile de identificare a stăpânului/deţinătorului  prin verificarea evidenţelor Registrului animalelor de companie, contactarea asociaţiilor  chinologice, a Cărţii de Origine Române a A.Ch.R. pentru  câinii de rasă, a organizaţiilor pentru protecţia animalelor, după caz. Fotografia acestor animale va fi postată în cel mai scurt timp posibil, înlăuntrul termenului de 72 de ore, pe pagina web a adăpostului, împreună cu toate caracteristicile individuale ale animalului şi informaţiile cu privire la posibilităţile de revendicare

Un alt aspect interesant este clasificarea pe care a făcut-o Primăria, cu privire al câinii cu potential periculos, clasificare în care intră mai multe rase. Astfel  câine cu potenţial periculos aparține următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metisii lor;

Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Cât privește eutanasierea, regulamentul prevede următoarele: Câinii diagnosticaţi cu boli incurabile în urma examenului medical efectuat pot fi eutanasiaţi în condiţiile prevăzute in prezentul regulament. În acest sens animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar încadrat la operatorul serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timişoara, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată.În cazul în care animalul diagnosticat cu o boală incurabilă este identificat, acesta poate fi eutanasiat numai cu permisiunea proprietaruli. Este interzisă eutanasierea câinilor fără stăpân care nu suferă de boli incurabile înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinelui în adăpost.

Cei care doresc să afle mai multe informații legate de Regulament, sunt așteptați miercuri la Primărie, în sala de consiliu de la etajul I începând cu ora 13.30

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare