Poziţia UDMR a fost susţinută de parlamentarii Uniunii şi membrii delegaţi ai Comisiei Speciale pentru Roşia Montană. Respingerea proiectului este de la sine înţeleasă de aceştia care, în urma auderilor efectuate pe marginea proiectului, au demonstrat în mod clar că investiţia minieră se bazeabă pe numeroase date îndoielnice. Membrii Comisiei au votat cu 9 la 7 împotriva propunerii.
În cadrul şedinţei de ieri a Comisiei Speciale pentru Roşia Montană a fost invitat directorul general al Institutului Geologic al României – Ştefan Marincea. Aceasta nu este de acord cu proiectul de lege iniţiat de lege şi pe care l-a criticat dur.
Conform senatorului UDMR de Sălaj – Végh Sándor, directorul general al Institutului Geologic al României a spus următoarele în cadrul şedinţei – “Această investiţie nu este în favoarea statului român şi nu garantează dezvoltarea durabilă, pe termen lung, a zonei miniere. Totodată, rezultatele prospectărilor efectuate de Institutul Geologic relevă faptul că, în zona respectivă, există şi alte elemente chimice mult mai valoroase decât aurul şi argintul, elemente necesare în procesul de fabricare a componentelor electrotehnice, mecanică fină, respectiv a panourilor solare. Statul român nu îşi poate permite să nu exploateze aceste elemente chimice, ele fiind mult mai valoroase decât aurul şi argintul”
Mai mult decât atât, senatorul UDMR declară că evaluările corporaţiei Gold Corporation sunt greşite, sau prezentate greşit, şi ca de fapt este vorba despre o cantitate de 10 ori mai mare – 7000 de tone de aur, şi nu 700 cât spune corporaţia.
„Conform Institutului Geologic, este necesară elaborarea unui plan de dezvoltare pe termen mai lung, nu doar pentru cei câţiva ani care figurează în propunere. De asemenea, exploatarea maximală a elementelor chimice nu este posibilă prin tehnologia cu cianură, trebuie găsită o soluţie alternativă pentru acest proces, respectiv trebuie respectate normele UE, referitoare la gestionarea deşeurilor periculoase”, a afirmat senatorul UDMR – Végh Sándor
Un fapt important de menţionat este că după şedinţa de ieri a Comisiei Speciale pentru Roşia Montană în care Ştefan Marincea, directorul general al Institutului Geologic al României, a criticat proiectul de lege iniţiat de Guvern – acesta a fost demis din funcţie.
„Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară„, a precizat Ştefan Marincea conform site-ului Mediafax “Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize.”