Începînd cu această săptămînă, Fiscul trebuie să restituie taxa auto celor de la care a fost încasată ilegal.
Legea privind restituirea taxei auto încasată ilegal a fost publicată, la sfîrșitul săptămînii trecute, în Monitorul Oficial. În consecință, șoferii care au de recuperat diferența dintre suma plătită conform legislației adoptate în iulie 2008 și suma calculată potrivit legislației intrate în vigoare la începutul acestui an pot face o cerere la Direcția Generală a Finanțelor Publice Neamț. Legea privind taxa pentru emisiile poluante a fost adoptată în luna ianuarie și a prevăzut o reducere a taxei auto cu pînă la 25%, dînd, totodată, posibilitatea ca, în cazul în care taxa plătită în 2008 este mai mare, proprietarul să poată cere restituirea diferenței.
Restituirea taxei se face pentru contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012 și data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2012, taxa auto pentru autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România și pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme și autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule și care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor în vigoare la momentul înmatriculării.
Mai au dreptul de restituire contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începînd cu 1 iulie 2008 pînă la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012, iar aceasta este mai mare decît taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, cei care au plătit taxa și, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto național și cei care au obținut în instanță o hotărîre definitivă și irevocabilă.
Legea privind restituirea taxei auto are rolul de a elibera instanțele de judecată de numeroasele procese în care proprietarii de mașini cer să li se dea banii înapoi.
O.T.