Timp de două zile, Căminul Cultural din Ghiroda a găzduit cea de-a patra ediţie a Târgului Internaţional Apicol., singurul eveniment de calibru internaţional de acest tip, din România. Peste 100 de producători şi expozanţi veniţi de din Serbia, Ungaria, Germania, Slovacia, Croaţia sau Bosnia-Herţegovina, dar şi din Brad, Buteni, Salcâm, Arad sau Braşov, şi-au expus produsele apicole.
O sumedie de nuanţe galbene calde şi apetisante captau privirile celor care au trecut pragul târgului. De la o diversitate de miere, fie polifloră, produsă din rapiţă, salcâm, tei şi multe altele şi până la un platou bogat în produse dulci. Apicultorul Moldovan Ocativan Petru din Sânpetru, Braşov a adus a pus spre vânzare, în cadrul târgului, produsele sale din miere de floarea-soarelui, ale căror preţuri începeau la 10 lei. De asemenea, doritorii s-au mai putut înfrupta şi din gustoasa miere cu nuci, dintr-un fagure, fel de fel de siropuri de cătină şi multe alte produse „ce-ţi făceau cu ochiul”, ale căror preţuri variau între 8 şi 60 de lei.
De-a lungul celor două zile au avut loc diferite sesiuni, în cadrul cărora apicultorii au vorbit despre diferite subiecte ale albinăritului. Aceştia au putut primi informaţii cu vedere la aprovizionarea din timp cu unelte, utilaje, obiecte de inventar apicol, ambalaje, medicamente de uz veterinar, consumabile, direct de la producători, importatori sau distribuitori, noutăţile apărute în lumea apicolă, schimbul de experienţă sau promovarea producătorilor şi a produselor apicole.
Evenimentul s-a bucurat şi de un moment folcloric, cu dans tradiţional şi muzică populară. În cadrul târgului au fost expuse şi o colecţie aparte de borcane cu miere ce păstrează aroma secolului XIX. Iar atmosfera de voie bună şi muzică a fost completată de carnea aburindă la ceaun. La eveniment au mai fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin şi Marian Vasile vicepreşedinte CJ Timiş.
foto: Constantin Duma