Aproape de sfârşitul anului, Leul rămâne cea mai performantă monedă din UE

- Advertisement -

„În ultimele cîteva luni, moneda naţională a fost doar puţin influenţată de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR şi, în plus, a rezistat destul de bine turbulenţelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci şi importante şi, în consecinţă, generatoare de volatilităţi crescute în piaţă. În ceea ce priveşte Euro, trebuie spus că moneda unică a avut în octombrie un parcurs favorabil faţă de USD (cu o creştere de cca 0,4%), deși a fost afectată în ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamăgitoare înregistrate atât de Germania, cât şi de Zona Euro în ansamblul său în ceea ce priveşte şomajul; în plus, depărtarea ratei inflaţiei din Zona Euro de obiectivele Băncii Centrale Europene (BCE) a întărit speculaţiile potrivit cărora BCE ar putea lua în calcul scăderea dobânzii de referinţă pentru a stimula creşterea în regiune”, a declarat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities – sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La sfarsitul lui octombrie, Leul a înregistrat o creştere de cca 0,5% în faţa Euro comparativ cu cotaţia avută la începutul lunii; Forintul a marcat un avans de aproape 0,7% în octombrie faţă de Euro, iar Zlotul polonez s-a apreciat cu cca 0,9%. Kuna croată a înregistrat o variaţie redusă luna trecută raportat la Euro, Coroana cehă s-a depreciat cu cca 0,4%, iar Coroana suedeză şi Lira sterlină au scăzut cu cca 1,3% fiecare în perioada menţionată. „Coroana cehă ar putea avea mişcări ample în piaţă în perioada următoare; cu rata cheie a dobânzii de referinţă practic la zero în Cehia, cu rata inflaţiei scăzând la 1% în septembrie şi o creştere economică sub aşteptări, revin din ce în ce mai des în discuţie varianta menţionată de reprezentanţi ai Băncii Naţionale a Cehiei de a continua relaxarea monetară şi posibilitatea de a se efectua inclusiv intervenţii oficiale în piaţa valutară pentru a slăbi moneda cehă, cu scopul de a regla inflaţia şi de a stimula exporturile”, a precizat Silviu Pojar.

La sfârşitul primelor 10 luni din 2013, Leul a înregistrat o creştere de cca 0,3% în faţa Euro, comparativ cu cotaţia sa de la începutul lui ianuarie, fiind singura monedă din UE care marchează o apreciere faţă de moneda unică până în prezent pe anul în curs. Kuna croată pierde din performanţele anterioare, dar se menţine moneda din UE cu cea mai mică scădere faţă de Euro (cca 0,6%) la finele lui octombrie comparativ cu cotaţia sa de la începutul anului; în acelaşi interval, Forintul a scăzut cu aproximativ 1,42%, Coroana suedeză s-a depreciat cu cca 2,5%, Zlotul şi Coroana cehă au scăzut cu cca 2,7% fiecare, iar Lira sterlină cu aproximativ 4,2%.

Euro s-a apreciat cu aproape 3% faţă de Dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotaţia de la începutul anului. În octombrie, USD a atins minimul pe anul în curs faţă de Euro, pe fondul blocajului parţial al activităţii guvernului american şi al modului în care acesta s-a rezolvat. În ultima săptămână a lunii trecute, USD a înregistrat o corecţie spectaculoasă, dar, până în prezent pe anul în curs, majoritatea monedelor din UE au rămas în avantaj faţă de Dolarul american. Leul se distinge în „plutonul” monedelor din UE, înregistrând la finele primelor zece luni o creştere de cca 3,1% faţă de USD, comparativ cu cotaţia sa de la începutul anului, plasându-se astfel, alături de Euro, în topul monedelor din regiune care au realizat cele mai mari aprecieri faţă de USD. „Recenta şedinţă a FED a lăsat în continuare loc speculaţiilor privind momentul şi proporţia unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare. Cred însă că nici FED şi nici BCE încă nu şi-au spus „ultimul cuvânt” în ceea ce priveşte măsurile pe anul în curs şi perspectivele începutului lui 2014; în acelaşi timp, rezultatele economice recente privind Zona Euro pun sub semnul întrebării evoluţia regiunii în ultimul trimestru al anului, cu influenţele de rigoare în piață, aşa încât vom avea parte de un sfârşit de an cu evenimente ce pot fi generatoare de volatilităţi crescute”, a încheiat Pojar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Marilen Pirtea, deputat PNL: Istoria se repetă. Apar semnele care au precedat criza din 2008

Iresponsabilitatea actualilor guvernanți va arunca România într-o criză autoindusă,...

Ludovic Orban amenință PSD cu proteste de stradă împotriva legislației din domeniul economic

PNL ar putea organiza proteste de stradă pentru a...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...