Programul de formare în consilierea în adopţie se va desfăşura pe toată perioada anului universitar 2013-2014. Va fi susţinut de o echipă din SUA, sprijinită de membrii din cadrul departamentului de asistenţă socială Timişoara. Aproximativ 30 de practicieni români vor fi pregătiţi prin cursuri online.
Conform surselor, Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) a precizat că echipa de implementare a proiectului este alcătuiră din prof. Victor Groza, personalitate recunoscută internaţional în domeniul adopţiilor şi Karen Rosenberg, supervizor clinician pentru modulul de formare din acest program.
Dintre cei 30 de participanţi doar zece vor fi selectaţi pentru supervizare pe o perioadă de 6 luni la finalul cărora vor primi un certificat eliberat de Universitatea Cleveland.
Printre subiectele programului de formare sunt: practică bazată pe dovezi în adopţie, cum să vorbeşti cu copilul aflat la diferite vârste despre adopţie, modele de intervenţie cu aşteptările părinţilor, căutarea familiei biologice, strategii specifice de recrutare a copiilor de vârste mai mari, pregătirea pentru adopţie a părinţilor, etc.
La finalul acestui curs post-masteral vor fi acordate două tipuri de certificate: unul de participare la componenţa educaţională a formării şi un certificat post-masteral în Consiliere în Adopţii, care va fi oferit doar pentru 10 participanţi selectaţi din rândul celor 30 de la partea teoretică a programului.