Legea amnistiei şi graţierii va fi supusă votului din plenul Camerei Deputaţilor (forul decizional) săptămâna viitoare, marţi – 17 decembrie, după ce a fost scoasă de pe ordinea de zi ieri, marţi – 10 decembrie.
Proiectul de lege a fost scos de pe ordinea de zi, de către preşedintele Camerei Deputaţilor – Valeriu Zgonea, după ce mai mulţi parlamentari s-au revoltat împotriva modului în care a ajuns ieri în plen.
Proiectul de lege pentru „Legea eliberării puşcăriaşilor” sau legea amnistiei şi graţierii nu a fost prezent pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaţilor, ci a fost adoptat în secret într-o altă sală. La şedinţă au participat şapte membrii din cei 27 cât fac parte din Comisia Juridică. În cadrul şedinţei de ieri, marţi 10 decembrie, din plenul Parlamentului s-a spus că la şedinţa Comisiei Juridice au fost de fapt 24 de mebrii, şi nu şapte, din care 21 au votat pentru.
Preşedintele PNL – Crin Antonescu, a declarat că nu susţine acest proiect legislativ iar dacă nu va fi supus la vot deschis, el şi parlamentarii PNL-işti vor părăsi sala. Alţii parlamentari din partea partidului PDL şi PPDD au declarat că nu vor vota pentru această lege.
Noile modificări ale legii amnistiei şi graţierii realizate de membrii comisiei juridice a Camerei Deputaţilor presupun intrarea sub incidenţa legii a celor condamnaţi pentru infracţiuni pentru care au primit pedepse care prevăd o închisoare de până la şapte ani, iar pentru graţiere se încadrează cei care au pedepse de până la şase ani de închisoare cu executare. Termenele anterioare erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere
Persoanele publice condamnate care ar intra sub incidenţa acestei legi sunt şi Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Antonie Solomon şi Gigi Becali.
Amnistia este un act de clemenţă, acordat prin lege organică, prin care se înlătură răspunderea penala, executarea pedepsei şi alte consecinţe ale condamnării. Amnistia se face la cererea inculpatului sau condamnatului şi poate fi aplicată de către un judecător de la instanţa de executare, iar dacă cel condamnat se află în executarea pedepsei, de către un judecător de la instanţa corespunzătoare în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere sau unitatea unde se execută pedeapsa la locul de muncă, conform dicţionarului juridic „Legea de la A la Z”.