Alături de Roşia Montana, Pungeşti, legea amnistiei şi multe astfel de chestiuni controversate ce guvernează România la ora actuală, se regăseşte şi problema patrupezilor fără stăpân. În urma evenimentelor neplăcute ce s-au petrecut în majoritatea oraşelor şi au fost generate de maidanezi, s-a decis eutanasierea câinilor de pe străzi, ce nu au fost adoptaţi într-un termen limită.
La Timişoara, edilul-sef, Nicolae Robu declara inimos anul trecut că „Dacă apare o lege care cere asta (n.r. eutanasierea), atunci trebuie să respectăm legea. Sigur, avem posibilitatea locală să organizăm referendum pe orice temă, dar eutanasierea, după părerea mea, la ora actuală, nu este soluţia legală. […] Cel mai potrivit este să mergem pe ideea de sterilizare, dar cu simţ al răspunderii.”. După câteva incidente nefericite, timişorenii au izbucnit „în flăcări” şi au cerut tare, răspicat şi apăsat, rezolvarea problemei.Ultimă declaraţie a primarului vesteşte ca „„În cazul eutanasierii câinilor, se va aplica legea. Au apărut normele metodologice, noi suntem acum pregătiţi să trecem la aplicarea legii în literă şi spiritul ei. Prin urmare, câinii care timp de două săptămâni nu vor fi adoptaţi vor fi eutanasiaţi.[…] Eu am fost întotdeauna adeptul ideii de a nu proceda cu cruzime, de a recurge la eutanasiere atunci când nu există soluţii. Dar suntem în situaţia în care nu există soluţii, pentru că, dincolo de vorbe, nu se întâmplă acele fapte reale de adopţie a câinilor. Şi atunci ce vrem, să fie sfâşiaţi oamenii pe stradă? Nu cred că este tolerabilă o astfel de situaţie şi trebuie să trecem la eutanasiere”. Aşadar, încep masacrele şi pe străzile timişorene, în ciuda faptului că mulţi dintre medici au refuzat să ia parte la această acţiune (pentru că sunt oameni, pentru că este imorală uciderea unui animal sănătos).
Să sperăm că, cel puţin, acţiunile nu vor fi practicate într-un mod la fel de barbar, precum se întâmplă în mai multe localităţi din restul ţării. Municipiul Lupeni este unul dintre cele care se regăseşte pe lista neagră, cu mâinile pătate de sânge. Primarul de acolo oferă sume de bani cuprinse între 5 şi 20 de lei, în funcţie de mărimea animalului, oricărei persoane aduce un maidanez (viu sau mort, nu contează). Efectul? Martorii oculari au povestit despre morbiditatea acţiunilor derulate, în disperarea după bani. Remorci în care se aflau câini fără suflare negustoriţi pentru nişte hârtii sau animale ucise cu bestialitate pe străzile oraşului.Toate ar suna a film horror, dar nu, totul este posibil în a noastră ţară.Motru, un alt oraş „onorabil” este locul unde câinii fără adăpost au fost, nu doar otrăviţi, ci şi aliniaţi pe stradă. Ce poate fi mai plăcut decât un loc unde te poţi plimba printre cadavre canine? În Targu-Jiu, situaţia este de-a dreptul oripilantă pentru orice „posesor de suflet”, maidanezii sunt otrăviţi şi lăsaţi să se zbată în agonia dintre viaţă şi moarte pe străzi.La Vaslui, conducerea oraşului se ocupă „de treabă” în persoană, mai mulţi angajaţi ai primăriei bântuie străzile în căutarea comunitarilor. Iar exemplele ar putea continua la nesfârşit, din păcate.
Cei de la Protecţia Animalelor au lansat un nou proiect,”Stop Abandonului!”, prin care doresc să se implice în rezolvarea problemei câinilor comunitari prin măsuri umane, fără abuzuri sau cruzimi inutile.”Noile modificări legislative conţin şi lucruri bune, cum ar fi creşterea importanţei sterilizării, dar şi prevederi care lasă loc pentru abuzuri şi care ne obligă să devenim mai vigilenţi şi mai organizaţi.În acest sens, am grăbit lucrările la un proiect pe care îl aveam în vedere de mai mult timp şi pe care am reuşit să îl lansăm la începutul acestui an. I-am zis „Stop Abandonului!”” au menţionat cei din cadrul Asociaţiei. Aceştia au însă nevoie de voluntari, de implicarea comunităţilor,doritorii o pot face AICI
Ai suflet? Arată-l !
Acest material este un pamflet şi trebuie tratat ca atare (sau nu).
O mică mistificare? exemplele d-vs de proastă gestiune a câinilor sunt din anul… 2009? 2010? a fost plin netul cu ele… şi ignoraţi complet rolul nefast jucat de sutele de ONG-uri „iubitoare de câinii…”