Lipsa îngheţului, despre care toată lumea ştie că are „darul” de a distruge o bună parte din microbi şi din dăunătorii din aer şi a temperaturilor scăzută a făcut ca Primăria din Timişoara să facă monitorizări şi mai apoi să constate că există probleme în zonele cu spaţii verzi de pe raza municipiului Timişoara, copacii având cel mai mult de suferit din această cauză.
Conform ultimei monitorizări fitosanitare efectuată, în perioada 6-10 ianuarie 2014, în parcurile Alpinet, Catedralei, Central, Copiilor, Justiţiei, Rozelor, Uzinei şi Pârvan s-a constatat o infestare cu păduche lânos pe ramurile de dud ornamental, pin şi măr ornamental, păduche ţestos la pin, arsuri bacteriene la pin, făinarea la stejar, rugina trandafirului, erimoza nucului, pătări foliale la prunul ornamental, înroşirea şi căderea acelor de pin şi pătarea frunzelor de trandafir. Toţi agenţii patogeni bacterieni, micotici sau insectele defoliatoare pot cauza pierderi importante ale vegetaţiei existente şi pot duce până la uscarea completă a arborilor şi arbuştilor ornamentali, rezultând un aspect inestetic pentru zonele afectate.
Situaţia trebuie ţinută sub control de autorităţile locale, dept pentru care, spre evitarea unor aspecte neplăcute pentru cadrul natural al municipiului, Primăria Timişoara îşi propune efectuarea, în perioada următoare, unor tratamente fitosanitare în zonele monitorizate. Aplicarea de tratamente în perioada de iarnă se efectuează în aşa zisele „ferestre calde”, adică în perioadele sau zilele în care riscul de îngheţ este minim, iar temperatura este în jur de 10–12 grade Celsius. Tratamentele se vor aplica ciclic, în prima etapă pentru combaterea fungilor apoi, în a doua etapă, pentru combaterea insectelor şi acarienilor, iar în a treia etapă pentru combaterea apariţiei făinării sau a ruginii la plante.
Substanţele folosite şi schema de combatere integrată urmăreşte reducerea rezervei biologice a microorganismelor patogene şi de dăunători, înlocuirea pesticidelor toxice chimice cu cele biologice, incluse în grupele de produse recomandate: insecticide bacteriene, insecticide virale, insecto-acaricide, insecticide biologice.