Institutul francez împreună cu Muzeul de Artă şi Comunitatea Evreilor din Timişoara derulează o serie de evenimente şi activităţi dedicate comemorării zilei ce a lăsat o pată neagră în istorie.Astfel, duminică, 26 ianuarie, începând cu orele 18:00, în cadrul Sălii Baroc a Muzeului de Artă va avea loc un concert de muzică evreiască, avându-i ca şi protagonişti pe Sarah Iancu la violoncel şi francezul David Bismuth la pian.
Luni, va avea loc conferinţa Ambasadorul francez Jacques Truelle şi apărarea drepturilor evreilor din România în timpul Holocaustului, susţinută de Carol Iancu. Se va derula începând cu orele 17:00, în cadrul Comunităţii Evrelilor din Timişoara. Ambele evenimente se bucură de intrare gratuită.
În perioada Holocaustului au fost ucişi aproximativ şase milioane de evrei, de toate vârstele, ca parte a programului de exterminare, precum şi de purificare a rasei, plănuite şi executate de regimul naţional-socialist din Germania lui Adolf Hitler. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului; se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.Tot în cadrul lagărelor, medicii germani efectuau experimente medicale, la scară largă, pe cei încarceraţi acolo.Cel mai celebru dintre acești medici a fost dr. Josef Mengele, care şi-a desfăşurat activitatea la Auschwitz. Barbarele acţiuni includeau punerea subiecților în camere cu presiune, testarea de medicamente pe ei, supunerea la degerături, tentative de schimbare a culorii ochilor prin injectarea de substanțe chimice în ochii copiilor, diverse amputări și alte operații brutale.La finalul experimentelor, supravieţuitorii erau aproape întotdeauna ucişi şi supuşi unei autopsii.”Nenea Mengele”, după cum îi se adresau cei mici, avea o înclinaţie spre tinerii de etnie romă, le oferea dulciuri şi jucării şi îi ducea în persoană la camera de gazare.
sursa foto:.bl.uk