Timişoara celebrează Ziua Roşiei Montane

- Advertisement -

Evenimentul este dedicat patrimoniului cultural şi natural ce se regăseşte în localitatea minieră din Munţii Apuseni. În acest an, peste 40 de oraşe din ţară şi de peste hotare vor derula un program cultural variat dedicat acesteia.Alburnus Maior și Asociația București şi echipa de voluntari din Timişoara invită publicul, începând cu 6 februarie, la cea de a patra ediţie a Zilei Roşiei Montane. Luna aceasta se vor împlini aproape două milenii de când datează cea mai veche localitate minieră din România și al cărei nume latin, Alburnus Maior, apare pentru prima dată menționat în tăblița cerată numărul XVIII din 6 februarie 131.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice. De asemenea, tăblițele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul al XIX-lea reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman.

Programul se va desfăşura pe o durată de trei zile, timp în care pubilcul timişorean va putea participa la o diversitate de evenimente. Mâine, 6 februarie, în cadrul Universităţii de Vest va fi expusă expoziţia foto „Roşia Montana”, ce va putea fi admirată timp de cinci zile. De asemenea, începând cu orele 19:30, vor rula o serie de scurtmetraje cu scop informativ şi de sensibilizare, „Roșia Montană: trecutul și prezentul ”, „Patrimoniul Roșiei Montane în imagini”, „Zidurile. Making Of”, „România Geamănă” şi „#Roșia”. Seara, începând cu orele 21:30, clubul Daos va găzdui concertele trupelor timişorene School of Rock şi Burning Table, iar de after-party se va ocupa DJ Kuky.

Evenimentele zilei de vineri se vor desfăşura în cadrul cafenenelei librăriei Cartea de Nisip. Orele 19:00 vor da startul unor noi proiecţii de scurtmetraje, în care istoricul localității, al patrimoniului local și semnificația acestora pentru noi, va fi relatat de martori („Eu şi Roşia Montana”). De asemenea, vor fi prezentate comunitatea localităţii din Munţii Apuseni, precum şi alternativele de minerit, peliculă de scurtă durată „Roșia Montană există datorită vouă!”, ce explică semnificaţiile mai adânci ale lozincii ”Uniți, Salvăm Roșia Montană”, departe de a fi doar o replică auzită la televizor. Ultima proiecţie, „Localnici din Roşia Montana” înfăţişează trei portrete pitoreşti ce prezintă roșienii care doresc să își păstreze pământul, identitatea și viața liniștită de zi cu zi. Finalul serii îi va aparţine tinerei  Leah Burg, o domnişoară cu o voce excepţională în al cărei portofioliu regăsim participarea ei la astfel de evenimente dedicate localităţii miniere, precum FânFest.

În ultima zi evenimentele se vor muta în Cuib d`Arte unde vor avea loc o serie de workshop-uri cu stickere, broșe din fetru, mesaje în japoneză ce vor fi trimise prietenilor din Japonia pentru extinderea solidaritătații internaționale, pictură pe medalioane ceramice sau stencil pe sacoșe. Începând cu orele 21:00, trupa JamOn Fish va concerta în cadrul localului Aethernative.

Ziua Roșiei Montane își propune să promoveze patrimoniul cultural și natural pe care Roșia Montană îl adăpostește și să accentueze necesitatea conservării acestor vestigii de valoare universală, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodată, evenimentul aduce în discuție și riscurile cu care se confruntă întreaga zonă, prin proiectul minier propus de compania Roșia Montană Gold Corporation, care plănuiește deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafață pe bază de cianuri din Europa.

1 COMENTARIU

  1. Aha, si la Rosia Montana stiti cand se va sarbatori? Cand se va reporni mineritul! asta cer localnicii de ani de zile, asta trebuie sa se intample acolo! este singura sansa reala de dezvoltare a zonei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie