60 de milioane de lei dobândă pentru cei 200 de milioane luați de CJT de la CEC Bank

- Advertisement -

Ieri, Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș și directorul CEC BANK, Marcel Andrei Tolomev au semnat contractul pentru un credit de investiții în valoare de 200 de milioane de lei. Deși inițial nu s-au putut atrage toți banii, ci doar 165 de milioane, astăzi consilierii CJT au votat pentru completarea sumei cu 35 de milioane pentru a se ajunge la cifra despre care se discuta inițial.

„Sunt propuse niște proiecte de infrastructură, diferența de 35 de milioane care a fost aprobată astăzi conform conform înțelegerii pe care am avut-o cu Consiliul Județean și în urma discuțiilor cu CEC BANK în conformitate cu aprobarea Comisiei Interguvernamentale a fost semnat creditul de 165 milioane de lei urmând ca cele 35 de milioane să fie retrecute prin Comisia Interguvernamentală cu lucrări care să poată să fie aprobate de către consiliul județean, cea ce am făcut astăzi.” a declarat Bojin.

Completarea sumei cu 35 de milioane de lei, va asigura finanţarea mai multor lucrări în județul Timiș, cum ar fi:  sporirea capacităţii drumului Giroc-Timişoara, modernizarea DJ 694 Dumbrava – Mâtnicu Mic şi DJ 592 D, Ohaba Forgaci – Racoviţa, refacerea podului peste râul Timiş, la Albina, reabilitarea DJ 692 Periam, reabilitarea drumului Orţişora-Seceani.

Odată cu semnarea acestui contract, gradul de îndatorare a județului Timiș sare de la 8% la 24%, fapt care nu îl îngrijorează pe președintele CJT. El argumentează că nu trebuie să așteptăm să de nea alții ci putem să ne împrumutăm având în vedere că Timișul nu e un județ „slab”

 „Județul Timiș are deocamdată în jur de 8% grad de îndatorare, prin ceea ce am semnat ieri cu CEC BANK, cu cele 165 de milioane de lei ne ducem undeva la 20% grad de îndatorare și dacă primim și cele celelalte 35 de milioane, suntem undeva la 24% grad de îndatorare, deci nu e nici un fel de problemă pentru că nu ne apropiem nici pe departe de cele 30 de procente pe care ni le dă legea. Nu suntem un județ chiar atât de slab ca să tot așteptăm să ne dea alții” a explicat președintele CJT.

Chiar dacă acest împrumut va trebui plătit din buzunarele noastre, întrebat de jurnaliști cât va fi dobânda la plata împrumutului, Bojin nu a vrut să spună, declarând că nu ar fi corect să dezvăluie o asemenea informație. Însă a declarat că pe lângă cele 200 de milioane, Timișul va trebui să plătească în plus, circa 60 de milioane de lei. Plata se va face timp de 16 ani, din care primii doi ani se va plăti doar dobândă.

„Din tot ceea ce știu la ora actuală și vă pot spune, este că avem o dobândă totală cu tot cu comisioane și cu ce înseamnă acest credit, pe toată perioada lui, perioadă care durează doi ani de grație și se plătește doar dobânda, ca după aceea să se plătească ratele pentru credit în termen de 14 ani, deci asta presupune că suntem undeva în jurul a 60 de milioane ce ar trebui plătiți în 16 ani  Am spus aproximativ, nu pot să vă spun cifra exactă și nu e corect să vă spun mai mult de atât”, a încheiat Bojin.

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=W76ej352VhA&feature=youtu.be]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

”Dinozaurul” Titu Bojin, înlocuit cu un traseist politic. Finul lui Tariceanu preia fraiele Apelor din Banat

Schimbare în conducerea ABA Banat. Directorul general al instituției,...

Raul Pătrașcu, micul Peter Pan din fruntea Spitalului Județean Timișoara

Fără doar și poate, Raul Pătrașcu, de-acum celebrul și...

CJ Timis, investiții totale de 18 milioane lei in Spitalul Judetean din Timisoara, in 2019

Investițiile făcute în cursul anului 2019 în infrastructura Spitalului...

Ministerul Finantelor Publice lanseaza noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei. Neimpozabile!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că cele trei...