Senatorul PNL, Petru Ehegartner, a anunțat că membrii Partidului Național Liberal au depus un proiect de lege care să reglementeze modul în care se pot face modificări în Codul Fiscal. Liberalul a explicat că prevederile din Cod se schimbă mult prea des iar oamenii de afaceri din România au de suferit.
„Noi, cei din PNL, am propus o restrângere a posibilităţii de modificare a acestui Cod Fiscal, astfel încât, nicio modificare efectivă să nu poate fi aplicată înainte de şase luni de la adoptarea ei. Ca urmare, Codul Fiscal nu va mai putea fi modificat prin Ordonanţă de Urgenţă. a declarat Ehegartner.
Nicolae Robu, edilul Timișoarei, este și el de acord cu această măsură, dar a speificat că se impun câteva modificări. De exemplu, primarul vrea ca municipalitatea să aibă posibilitatea de a stabili clar taxele de ocupare a domeniului public. Robu îi acuză pe unii proprietari de terenuri și imobile lăsate în paragină, că nu investesc niciun ban pentru renovarea sau modernizarea acelor proprietăți, iar orașul capătă un aspect neîngrijit.
„Subscriu la ideea că un cod fiscal trebuie să aibă stabilitate, cred însă că se impun câteva modificări în Codul Fiscal pe următoarele subiecte: O modificare ar fi posibilitatea de a stabili în mod clar, fără nici o ambiguitate, taxe de ocupare a domeniului public. Astfel, există proprietari care au agonisit și nu investesc nimic, și țin o mulțime de proprietăți în paragină. Posibilitatea de a aplica o taxă ar stimula mediul economic. Dacă nu poți să ai grijă de proprietate, o vinzi altcuiva care poate, astfel să relimina aspectul neîngrijit. Cetățeanul simplu vede o clădire părăginită și crede că este vina primărie.”
Robu a mai spus că o astfel de taxă ar fi cea de turnuleț, proiect gândit de el în 2012, dar refuzată de specialiștii din cadrul Direției Fiscale. Dacă se va adopta cererea liberalilor, edilul speră ca taxa pe turnuleț să fie inclusă în Codul Fiscal
„Taxa de turnuleț trebuie luată la figurat, nu e numai pentru turnuleț, taxă care să descurajeze anumite dezvoltări inestetice, car enu pot fi descurajate prin cert de urbanis, deoarece nu apar la vedere în etapele respective.Ceea e excede și e neproductiv trebuie taxat, nu-i taxăm pe cetățeni pentru o casă sau pentur un teren.”