Primăria Timişoara informează cu privire la stadiul implementării proiectului
de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare ce are în vedere conformarea la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură
Primăria Municipiului Timişoara informează cu privire la stadiul serviciilor şi lucrărilor pentru proiectul de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare. Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2010 – decembrie 2013, valoarea totală fiind de 255.196.884 lei, fără TVA, din care contribuţia financiară nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de 118.666.548 lei, contribuţia din bugetul de stat este de 106.799.895 lei, iar contribuţia din bugetul local este de 29.730.441 lei.
Lucrările majore ale proiectului sunt: retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte (CAF2 şi CAF4) din CET Centru, retehnologizarea a trei cazane de abur CA1, CA2, CA3 din CET Sud, instalaţie nouă de desulfurare în CET Sud, retehnologizarea pompelor de transport din CET Centru şi CET Sud. Până în prezent s-au efectuat următoarele lucrări:
-Pentru retehnologizarea pompelor de transport din CET Timişoara Centru şi CET Timişoara Sud, conform contractului încheiat cu S.C ROMELECTRO S.A în vederea modernizării pompelor de transport a agentului termic din CET Centru şi CET Sud pentru reducerea consumului energetic şi creşterea eficienţei sistemului de termoficare din Municipiul Timişoara, au fost predate documentaţiile tehnice şi s-au demarat lucrările de construcţii montaj. Proiectarea, organizarea de şantier, lucrările de demontare şi livrarea echipamentelor (motoare şi pompe) au fost realizate 100% . Au fost montate convertizoare în proporţie de 90%, lucrările de izolare şi protecţie mecanică a conductelor, probele şi remedierile sunt realizate în proporţie de 50%. Progresul general al lucrărilor este de 71%
-Retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte (CAF 2 şi CAF 4) din CET Centru. Obiectivele urmărite prin retehnologizarea cazanelor de apă fierbinte din Cet Centru sunt: realizarea sarcinii termice nominale utile, reducerea emisiei de NOx, asigurarea randamentului termic al CAF-urilor şi creşterea disponibilităţilor CAF-urilor la 90%. Pentru aceste lucrări a fost finalizat proiectul tehnic şi organizarea de şantier, au fost finalizate lucrările de demolare a structurilor vechi, au fost livrate noile echipamente în proporţie de 50%. Sistemele sub presiune executate în şantier au fost realizate în proporţie de: CAF2 -100%, CAF4 -75%. La CAF 2 structura metalică este finalizată în proporţie 100%, partea de construcţii este realizată în proporţie 100%. La CAF4 structura metalică este realizată în proporţie de 100%,iar partea de construcţii în proporţie de 100%. De asemenea, procesul de procurare, confecţionare şi montare pereţi membrană este la CAF 2 de 100%, iar la CAF 4 de 60%. Progresul general pe lucrări la CAF2 + CAF 4 la acest contract este de 42%. Firma care asigură serviciile este SC ENERGOMONTAJ SA.
-Noua instalaţie de desulfurare (DESOX) în Cet Sud. În noiembrie 2011 a fost semnat contractul cu compania ANDRITZ AG, care presupune proiectare şi achiziţie echipamente şi execuţie lucrări (inclusiv teste şi operaţiuni în perioada de notificare a defectelor). În prezent, pentru CET Sud au fost predate documentaţiile tehnice, s-a realizat organizarea de şantier în proporţie de 70%, progresul general pe lucrări fiind de 9%.
-Tot la CET Sud se află în curs de retehnologizare şi trei cazane de aburi CA1, CA2, CA3. Astfel, prin colaborarea cu firma SC ROMENERGO SA, în calitate de lider şi firma SC IMSAT SA în calitate de asociat, a fost finalizat proiectul tehnic, iar organizarea de şantier este la 95%. Au fost realizate lucrări de demontare la CAE 3 în proporţie de 100% şi au fost livrate echipamente în proporţie de 10%. Progresul general pe lucrări este de: 13%.
Pentru mai multe informaţii puteţi vizita site-ul proiectului www.termoficaretm.ro
Viceprimar Sorin Grindeanu,
Coordonator proiect