La acest program se pot înscrie deţinători -persoane fizice- ai clădirilor care prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane.
Suma alocată de Primăria Municipiului Timişoara este de 3.000.000 lei pentru cea de-a doua etapă a acestui program. Ordinea la finanţarea lucrărilor se face conform punctajului obţinut, în limita fondurilor disponibile. Conform art. 38 alin 5 din Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice ”la data alocării sprijinului financiar în cuantumul contribuţiei autorităţilor administraţiei publice locale (Primăriei Municipiului Timişoara) asupra imobilului monument istoric în cauză se constituie o garanţie imobiliară pentru o perioadă de 10 ani în favoarea unităţii administrativ-teritoriale (Primăriei Municipiului Timişoara)”.
Prin acest program, Primăria achită integral contravaloarea lucrărilor de reabilitare a clădirii şi recuperează de la proprietari 80% într-o perioadă de 10 ani (120 de luni), în baza contractelor de finanţare semnate şi a constituirii garanţiei imobiliare asupra imobilului. Diferenţa de 20% este sprijin financiar nerambursabil suportat de Primăria Timişoara. Costurile întregii documentaţii tehnice necesare obţinerii autorizaţiei de construire, precum şi documentaţia tehnico-economică necesară executării lucrărilor cad în sarcina proprietarilor şi reprezintă contribuţia proprie la acest Program.
Prin acest program se finanţează:
– lucrări de reparare/refacere a sistemului de acoperire (structură acoperiş – reparaţii, înlocuiri de elemente, consolidare; ornamente de acoperiş; învelitoare – reparaţii sau înlocuire; tinichigerie – pervaze, jgheaburi, burlane sau altele);
– lucrări de reparare/refacere a zidăriilor/pereţilor exteriori;
– lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje;
– lucrări de reparare/refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri şi altele asemenea;
– lucrări de reparare/refacere a elementelor exterioare funcţionale, precum balcoane, logii, bovindouri;
– lucrări de reparare/înlocuire a tâmplăriei exterioare;
– lucrări de refacere şi înlocuire a vitrinelor;
– lucrări de refacere şi înlocuire a elementelor de signalistică;
– lucrări de eliminare a igrasiei, precum şi de izolare a rosturilor.
Care sunt actele necesare pentru înscrierea în programul Primăriei Timișoara, dar și data limită până la care se pot depune dosarele aflați AICI.