Metroul din Timișoara: de la idee la studiu de fezabilitate. Vezi toate explicațiile date de Nicolae Robu și de unde va cere banii VIDEO

- Advertisement -

Timișoara ar putea fi primul oraș din România, exceptând capitala, care va beneficia de o linie de metrou. Ideea a fost lansată de primarul capitalei Banatului încă de la finalul anului 2013, iar presa națională a ”redeschis” subiectul pe perioada în care Nicolae Robu se afla în concediu, la Dubai.

Edilul susține că nu știe cum de s-a reaprins această ”scânteie”, dar e bine-venită. ”Am contactat CFR-ul în urmă cu circa o lună, am trimis o înștiințare către Ministerul Transporturilor prin care am explicat că vrem ca linia ferată să fie ori dusă în subteran, ori să fie scoasă în afara orașului și le-am explicat că nu dorim estacade. E posibil ca mediatizarea să fi pornit tocmai de acolo” a explicat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

”Traseul metroului din Timișoara a fost un subiect fierbinte cât timp am fost plecat. Sunt cuvintele mele cele apărute acolo, dar sunt din 2013! Nu e lipsită de temei reabordarea subiectului pentru că am dat undă verde pentru contractarea studiului de fezabilitate. Problema este aceea a asigurării fondurilor. Nu se pune problema să facem așa ceva pe venituri proprii și nici pe cele europene obișnuite, dar nu exclud accesarea unor fonduri speciale, destinate unor obiective speciale, cum e și acesta. Comisia Europeană are la dispoziție programe speciale, iar fondurile vin direct de la Bruxelles a adăugat gospodarul-șef de pe Bega.

”După ce avem acest studiu putem vedea prețul estimativ al acestui proiect. Eu când am lansat ideea, la sfârșitu lui 2013, am făcut-o după ce am stat de vorbă cu urbaniști și arhitecți de renume din Barcelona, care cunoșteau foarte bine Timișoara pentru că au avut contracte imobiliare aici. Știau și caracteristicile solului și toată topologia orașului. Proiectul nu se poate face de azi pe mâine. Studiul de fezabilitate este în pregătire” a mai spus primarul, care, inițial s-a ferit să înainteze o sumă, dar care ulterior a spus că este sigur de faptul că acest proiect ar putea costa în jur de 1-1,5 miliarde de euro.

”După ce am revăzut Dubaiul și am văzut multitudinea de estacade de acolo, am convingerea că urcarea trenurilor pe estacade nu se potrivește deloc aici. Dacă clădirea are 70-100 de etaje și estacadele ajung până la etajul 2-3 sau puțin mai sus e ceva, dar să pui estacade lângă clădiri de 4-8 etaje cum sunt la noi. Pe deasupra, ar fi mare păcat să se irosească acel spațiu care poate deveni un bulevard ultra-modern care poate avea 8 kilometri lungime în imediata apropiere a Centrului Istoric. Timișoara ar avea șansa rarisimă, unică, să fie un oraș cu centrul istoric bine conservat și cu un bulevard ultra-modern în imediata vecinătate. Un bulevard pe care nu-l poți crea altfel, având în zonele centrale zone întregi protejate” a mai explicat Robu, care susține că, indiferent de ceea ce spun ”cârcotașii”, acest proiect poate fi pus în practică făcând aluzie la faptul că unii dintre contestatarii ideilor sale susțin că în Timișoara nu se poate cosnstrui așa ceva deoarece orașul stă pe o mlaștină, în timp ce în Dubai se cosntruiește un hotel integral sub apă.

Traseul va fi următorul: Gara de Nord – Iulius Mall – Gara de Est – Grădina Zoologică – Aeroport. Acestea sunt reperele pentru proiectanți, susține Robu, însă stațiile pot fi modificate în funcție de necesitate.

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=F1ot_58H70M&feature=youtu.be]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie