Timişoara începe să se pregătească din timp pentru 2020, când aceasta va candida la statutul de Capitală Culturală Europeană. Unul din proiectele care îi va adăuga un punct în plus este Festivalul Internaţional de Literatură (FILTM) cu motto-ul La Vest de Est/ La Est de Vest, care arată poziţia geografică, dar si cultural centrală a Românei pe Harta Europeană .
Timişoara are o nevoie enormă de un festival internaţional de literatură organizat ca în Occident, căci acest eveniment va întări şi mai puternic racordurile culturale ale Banatului cu Europa Centrală şi de Est. Pentru cine parcurge lista scriitorilor care vor participa la prima ediţie a festivalului e limpede că, în luna octombrie, capitala Banatului va fi o capitală literară europeană – Robert Şerban
Festivalul va avea loc la finalul acestei luni, între 24 şi 26 octombrie la Muzeul de Artă din Timişoara, cunoscut şi ca Palatul Baroc, şi este primul festival internaţional de literatură organizat în alt oraş din România, în afara Capitalei. În aceste trei zile, în Muzeul de Arta vor avea loc o multitudine de dezbateri şi întâlniri la care vor participa atât scriitori europeni, cât şi scriitori autohtoni( pentru prima oara la această ediţie – timişoreni). Printre numele prezente amintim personalităţi precum : Slavenka Drakulić – cea mai tradusă şi apreciată scriitoare şi publicistă croata a momentului ; Richard Swartz – scriitor suedez şi unul dintre cei mai importanţi jurnalişti din Europa Centrala şi de Est ; Attila Bartis – unul dintre cei mai traduşi prozatori contemporani din Ungaria, un nume de referinţa atît în lumea literelor, cît şi în arta fotografică ; Jan Koneffke (Germania) – autor prolific, prozator, poet şi jurnalist ;
Vladimir Arsenijević – scriitor, traducator, editor, muzician şi publicist, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai scenei literare tinere, alternative şi progresiste din Serbia ; Ceallaigh -scriitor irlandez şi Vasile Ernu – scriitor rus, tradus în peste 10 ţări. Alături de ei amintim şi scriitorii timişoreni – Adriana Babeţi, Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Daniela Raţiu şi Tudor Creţu. Prezentatorii festivităţii vor fi Mircea Mihăieş, Denisa Comănescu şi Robert Şerban.
Cei care s-au gândit la organizarea acestui festival în Timişoara, dar în acelaşi timp şi cei care chiar au pus roţile în mişcare pentru realizarea lui sunt cunoscutul poet, editor şi jurnalist timişorean Robert Şerban, împreună cu Oana Boca şi Ioana Guenwald – fondatoarele agenţiei Headsome Communication şi co-organizatoarele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti.
“Poate nu e prea mult daca încercăm să exportăm «reţeta» descoperită la Bucureşti. Şi unde puteam «testa» asta, dacă nu în singurul oraş din România în care amestecul de identităţi şi de culturi îţi oferă direct ideea unui festival internaţional de literatură: Timişoara, minunatul oraş de pe Bega, acest «Babel fericit».” (Oana Boca)
Intrarea la eveniment va fi liberă pentru toţi , iar pentru cei ce doresc să cumpere cărţi semnate de scriitorii vorbitori va exista un stand de cărţi puse la vănzare.
Codruţa Oprean