Făget are stație de epurare nouă investiție din fonduri europene

- Advertisement -

O nouă investiție finanțată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu a fost finalizată recent în judeţul Timiş. Este vorba de staţia de epurare a apelor uzate din orașul Făget. Valoarea investiţiei este de peste 7,5 milioane de lei fără TVA și face parte din Proiectul Aquatim „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”.  

Staţia de epurare este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 91 metri cubi pe oră. Aceasta cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică și terțiară și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea procesului de epurare se poate face si cu comandă de la distanţă. Tehnologia stației asigură separarea și îndepărtarea elementelor impurificatoare conținute în apele uzate, aducându-le în limitele admise conform NTPA 001/2005, pentru a fi descărcate în emisari naturali, în cazul de față râul Bega. Nămolul generat în stația de epurare – în urma stabilizării, îngroșării și deshidratării – va avea un conținut minim de materie solidă de cel puțin 35%.

În anul 2012 Aquatim a semnat Contractul „Realizare Stație de Epurare Nouă în Făget” din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme PORR BAU GmbH si SC SAIF-TIM SA. Această investiție va fi completată în curând de cea de extindere a rețelei de canalizare pe o lungime de circa 3 km și de reabilitare a rețelei pe o lungime de aproximativ 5 km, în cadrul aceluiași Proiect.

Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” este în valoare de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat şi 1,73% de la autorităţile locale (Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara). Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Școala Gimnazială 13 din Timişoara va avea un corp nou de clădire, construit și dotat cu bani europeni!

Școala Gimnazială nr.13 din Timişoara, de pe strada Musicescu,...

Mai multe strazi din zona Torontalului raman, miercuri, fara apa potabila

Compania care distribuie apa rece în municipiul Timișoara anunșă...

Bani de la UE, pentru producerea vaccinului gripal tetravalent la Institutul Cantacuzino

Guvernul pregătește un proiect european din fonduri nerambursabile pentru...