Implementarea proiectului cu care Timişoara a câştigat competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a început cu brio.
Astăzi, directoarea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, a prezentat presei locale principalele etape ale programului. Trebuie spus că asociaţia are deja un director artistic de renume internaţional. Este vorba despre Christian Torch, fost actor şi regizor de teatru, cunoscut pentru activitatea sa din domeniul managementului cultural.
„Am împărțit etapa de implementare în două faze. Faza de start-up este o etapă incipientă care se va concentra foarte mult pe pregătirea resurselor necesare sectorului cultural și pe partea de atragere a unor parteneri europeni de care avem nevoie. Chris Torch are această experiență în ambele domenii, în plus a mai lucrat cu alte capitale culturale europene, a fost director de programe la Rijeka 2020 și ne-a ajutat astă-vară cu pregătirea programului nostru cultural. Deci nu e străin de ce vrem noi să facem. El vine deja cu o experiență internațională și europeană, care ne va ajuta să grăbim acest proces. Practic, va fi director artistic pentru această etapă de doi ani. Apoi va urma o etapă de producție și ne va ajuta să pregătim etapa respectivă, vom recruta și alt personal… Noi nu am vrut să avem timpi morți în această etapă inițială, nu am vrut să pierdem vremea. Am lucrat trei luni la o strategie la care a trebuie să consultăm părțile implicate, mă refer la partenerii strategici cum ar fi primăria, consiliul judeţean, Ministerul Culturii, dar și cu instituțiile și organizațiile de cultură din oraș. Am pus pe hârtie un început de strategie, cum facem, cum descompunem. Practic, cum ne apucăm de treabă, ce facem în primul an, în mare. Punctual urmează alte lucruri”, a declarat Simona Neumann.
Torch s-a declarat onorat de faptul că a fost cooptat în cadrul echipei şi a promis că va folosi primele şase luni pe care le va petrece în Timişoara pentru a determina care sunt punctele forte ale capitalei Banatului. „Munca mea presupune conducerea primei etape, aceea de StartUp. Mă voi concentra pe susținerea și dezvoltarea viziunii Programului Cultural definit în dosarul de candidatură. Misiunea mea este ca în următorii doi ani să formez o unitate artistică, să cresc numărul contactelor europene și să formez o echipă eficientă și competentă care să poată implementa următoarea etapă. Mă voi dedica misiunii mele în programului Timișoara 2021 până când această echipă artistică va fi total funcțională și stabilă. Scopul pe termen lung este dezvoltarea unui sector cultural astfel încât acesta să fie atent la nevoile cetățenilor și, în același timp, să fie puternic conectat la curentele europene”, a explicat directorul artistic ale asociaţiei.