Cea mai importantă companie de prospecţiuni geofizice, Prospecţiuni SA vă da drumul, în această săptămână, unor acţiuni de căutare a petrolului şi gazelor pe proprietăţile private ale locuitorilor din judeţul Timiş.Terenurile pe care se va lucra au fost concesionate de Statul Român, până în 1995, celor de la OMV-Petrom, care însă, le-au abandonat.
Specialiştii speră la descoperirea a 47 de milioane de barili de petrol şi 480 de metri cubi de gaze în zonă. Cum va decurge procesul? Simplu, folosind aceiaşi metodă de acum 60 de ani, se va dinamita pentru, spun ei, a crea o undă elastică.
Timişenii vor avea parte de astfel de bombe, zilnic şi nu una, două ci aproximativ 250 pe zi.Compania susţine că nu există niciun pericol sau o ameninţare din absolut niciun punct de vedere. Garda de Mediu le-a dat ok-ul, iar ei susţin ca „Zgomotul este mai mic decât cel al vântului. Trecerea unui camion pe asfalt face trepidaţii mai mari”. Mai pe „şleau”, va fi montată o sursă în pământ apoi se va face o gaură adâncă în care va fi introdus explozibilul botezat Rio Seise Plus.
Compania se plânge ca demararea proiectului este una dificilă din pricina proprietarilor. Adică cine ar zice nu la propunerea da a i se bombarda terenul?. Vicepreşedintele Prospecţiuni SA, Mihai Mitroi, a declarat că toţi proprietarii de pământ unde se vor derula lucrări sunt despăgubiţi pentru suprafeţele agricole distruse. În prezent, există aprobarea de a explora aproximativ 40 la sută din terenurile luate în vizor.
„Metodele sunt similare cu cele folosite acum 60 de ani, însă tehnologia folosită este avansată. Practic, noi nu facem munca chirurgului, ci ne ocupă doar de radiografia . Noi suntem ecografii. Facem ecografia scoarţei pământului […]La fel şi un tren care trece pe o cale ferată. Practic, aici nu se simte nimic. În Portugalia, am lucrat pe stărizle unui oraş. Se lucrează în sere… Se formează un curent electric de ordinul microvolţilor şi minivolţilor, care va transmite un semnal digital”. Promisiuni, fraze pompoase,cuvinte grele şi demagocice „aruncate” în locuitori, compararea cu o ţară mult mai dezvoltată pentru a crea iluzia de „şi noi am putea să fim aşa dacă…” le asigură celor din companie cel puţin un succes parţial.
Lucrările vor fi demarate în zonele Checea, Cărpiniş, Becicherecul Mic, Dudeştii Noi, Săcălaz, Parţa, Peciu Nou, Giulvăz, Cenei, Uivar, Sânmihaiul Român, Giroc şi până la Timişoara.
sursa foto: economica.net