Ce are de ascuns Dominic Fritz de nu vrea, nici în ruptul capului, să respecte o hotărâre a Consiliului Local, care obligă toți aleșii municipalității să-și facă publice diplomele de studii și dovada domiciliului? Domiciliul – nu reședința, nici adresa și nici CNP-ul! Asta ca să fie extrem de clar pentru toți păcălicii care se străduiesc din răsputeri să facă ceea ce știu mai bine: să manipuleze, să se victimizeze și, mai mult decât orice, să jignească, când nu au argumente!
E întrebarea logică după circul de doi bani care a avut loc, ieri, în plenul Consiliului Local Timișoara, când primarul Fritz și-a ieșit din minți, la propriu, și a început să se răstească la consilierii locali, adoptând exact o atitudine de Clotilde de Germania. Și asta doar pentru că au trecut la vot, cu majoritatea PNL – PSD – PRO România, proiectele depuse, în urmă cu mai bine de 4 luni, de către consilierul local Marius Craina, fost candidat la Primăria Timișoara din partea partidului condus de Victor Ponta.
Practic, reprezentantul Pro România, prof. dr. Marius Craina, a inițiat două proiecte mari și late, menite să-l ajute pe Dominic Fritz să-și ducă cât mai repede și la bun sfârșit dezideratele atât de mult trâmbițate în campania electorală de anul trecut: o ”primărie de sticlă” și sloganul conform căruia ”transparența nu este nenegociabilă”! Da, în numele acestor două idei mărețe ale USR, consilierul Craina a depus, încă din luna martie, solicitările către CL. Prima, care să oblige aleșii locali să-și facă publice, pe site-ul Primăriei Timișoara, actele de studii iar cel de-a doua, menită să lămurească dovada domiciliului reprezentanților municipalității. Și toate au o logică din punct de vedere legal!
Chiar și moral, având în vedere că, de-a lungul timpului, USR-iștii s-au lăudat cu tot soiul de studii superioare și CV-uri umflate cu pompa care, ulterior, s-au dovedit a fi ori inexistente ori deformate cu bună știință. Și, totuși, în ciuda tuturor acestor aspecte, în plenul de ieri al Consiliului Local, primarul Dominic Fritz a ales să se rățoiască, mai ceva ca la piață, la adresa aleșilor locali care îndrăzniseră să voteze în favoarea proiectelor de transparență depuse de Marius Craina de la Pro România.
Deși proiectele au trecut la vot, victoria lui Marius Craina este doar una de scurtă durată, nici măcar de imagine, având în vedere că cele două inițiative nu au primit avizul juridic din partea secretarului Primăriei Timișoara. Deci, mai mult ca sigur, ambele proiecte vor și anulate de Prefectura Timiș, condusă de useristul Zoltan Nemeth.
Ieșire în decor
Pe scurt, succesul la vot l-a scos din minți, efectiv, pe Fritz! E prima dată când neamțul aproape că face isterii în public, deși au mai existat zvonuri, chiar în campania electorală, că fosta secretară a fostului președinte german a mai avut astfel de derapaje și scăpări și față de colegi de-ai săi: „Dacă mai există o îndoială de ce au pierdut colegul nostru domnul Craina și Pro România alegerile, dacă mai există vreo îndoială de ce a pierdut fostul coleg prof. dr. Honoris Causa Robu și PNL alegerile, ăsta este răspunsul. Aici vă investiți energia politică, în aceste jocuri. Nu sunt mai mult decât jocuri Este vorba despre un război politic penibil, al unor persoane care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere (…) bineînțeles că este o ipocrizie, domnule coleg Craina”.
Peste măsură de nervoși au fost și colegii de partid ai primarului. Rodica Militaru, fostă membră PCR, a citit un discurs pregătit, probabil, de juriștii USR și s-a dat interesantă. „Nu există o obligativitate legală de publicare a diplomelor. Mai mult, nu există nici obligativitatea de a avea unele diplome. Nu că primarul și viceprimarii noștri nu ar avea diplome de studii superioare, dar, mă iertați, mi se pare ridicol că aceste proiect de HCL este inițiat tocmai din partea unui consilier al partidului domnului Ponta, când se știe că dumnealui e doctor în plagiat”. Ce legătură are plagiatul lui Ponta cu publicarea diplomelor de studii ale aleșilor locali, numai doamna Militaru ar putea răspunde. Până la urmă, Ponta a plagiat teza de doctorat, nu și-a falsificat actele de învățământ.
De departe, cel mai tare a fost și de această dată consilierul userist Răzvan Stana care a simțit nevoia să cuvânteze, logica lui fiind una imbatabilă: „De ce vorbim despre diplome într-o țară în care primari ai alor partide sunt pedofili sau sunt în pușcărie și sunt votați? Sau au participat la pogromuri și acum sunt primari”. Oricum, pentru cineva atât de neamț și atât de nou în politică, Dominic Fritz are deja incredibil de multe filme. Toate proaste, întreținute de camarila personală, al cărei rol este doar să-i spună cât este de frumos și de deștept. Dovadă că Fritz a vrut încă o dată să pară priceput la combinații și combinageli, dar în afară de o ironie slabă nu i-a prea ieșit: „Trebuie să vă obișnuiți că cineva vă contrazice. Felicitările mele să văd grupul PNL votând în unanimitate că PSD și Pro România, mă bucur să văd că v-ați găsit prietenia”. Slab! Foarte slab!
Poveste merge mai departe
La finalul votului Marius Craina a ținut să-i răspundă elegant unui primar cu un comportament de băiețel isteric: „În urma votului, s-a făcut încă o dată dovada că fiecare om are dreptul să gândească în mod propriu. Interpretarea total eronată că a fost o alianță care s-a format este total penibilă, pentru că vorbim despre proiecte care vizează aleșii locali și fiecare dintre noi are dreptul să decidă modul în care votează. Au fost acuzații referitoare la anumite interese pe care aceste proiecte le urmăresc. A fost o abordare greșită, nu ne referim la persoane, ci doar la transparența pe care trebuie s-o arătăm timișorenilor”.
Cert e că discuțiile și circul au continuat preț de mai bine de o altă oră. Cei din USR PLUS au adus drept argumente pasaje legislative pentru a arata ca ”publicarea diplomelor de studii nu e necesară”. Și, mai mult, adoptarea celor doua hotărâri ar fi ilegală, conform peceristei Rodica Militaru de la USR care, plină de elan și avânt pionieresc, nu a ezitat să-l pună la punct pe colegul său de alianță, liberalul Simion Moșiu, jignindu-l într-un mare stil: „N-ați înțeles nimic din ce am spus. Nu este absolut nimic de ascuns. Dar dumneavoastră nu înțelegeți despre ce e vorba din punct de vedere legal. Mai citiți, domnule Mosiu, ca cititul nu doare…”.
Și ironiile progresiste au continuat, în aceeași notă manipulatorie, de această dată prin grija consilierului userist Paula Romocean: „Mi se pare admirabil ca un fost candidat la funcția de primar al Timișoarei sa aibă aceste priorități pentru cetățeni. Vă asigur ca timișorenii nu mor de interesul diplomelor si buletinelor. În țara plagiatelor si a diplomelor scoase pe banda rulantă este stupid sa ne ascundem. E o țară cu zeci de universități care eliberează diplome pe banda rulantă și asta e prioritatea Timișoarei…”.
Într-un final, după mai bine de o ora de circ si replici acide, ambele proiecte care vizează publicarea pe site-ul primăriei a diplomelor de studii si a domiciliului aleșilor locali au fost adoptate cu cate 14 voturi pentru și 12 împotrivă. Mai mult, au fost completate si cu obligația de a-si prezenta diplomele si domiciliile si consilierii locali, nu doar șefii din Primăria Timișoara. Însă, întrucât secretarul Primăriei Timișoara, Caius Suli, a anunțat că nu a avizat proiectele si nici nu le va contrasemna, mai mult ca sigur Prefectura Timiș va aloca procedura și va cere revocarea proiectelor depuse de Craina.
Și totuși: ce are de ascuns Dominic Fritz, dacă totul e în regulă cu diplomele sale? Sau se tem USR-iștii de un nou episod Raoul Trifan, senatorul de Timiș care se dădea inginer din anul întâi al unei facultăți pe care n-a terminat-o niciodată, așa cum a descoperit și a demonstrat mass-media? Că doar studiile nu contează. Poți să faci și să girezi legi, doar cu doisprezece clase, că e suficient…
[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZFumSThItDE]
Am urmărit cu interes întreaga ședința iar concluziile sunt următoarele: E 100% clar ca exista ceva de ascuns aici din partea usr-uli… Pe de alta parte și argumentele lor par valide : nu exista cerințe de studii pentru aleșii locali ( nici măcar Bac-ul)/domiciliul a fost dublu validat de comisii pre-electorale. Cel mai simplu ar fi sa se renunțe la caracterul obligatoriu al hotararii astfel încât cine nu are nimic de ascuns sa-și poată publica liber actele, iar cel care refuza, sa-și asume acest lucru… iar electoratul fiecăruia sa decidă singur ce va face cu votul sau peste 3 ani.
Interesanta aceasta Paula Romoceanu, individa fara meserie dar cu muuuult apetit. In afara de a se fataii prin fata barbatilor cu aer pretios si studiat profesional, nimic, zero. Se facea ca lucreaza la un producator de mobila de baie unde ocupatia ei era sa stea cu limba in urechea administratorului turnandu-si si barfindu-si colegii. Nimeni neaintelegand de ce ia salar. Singura ei activitate fiind aia de vanzare de gogosele Forneti in spatiul pus la dispozitie de seful ei in Casa cu Atlanti. Casa intrata in posesia producatorului de mobila cu mare cantec.
Exista doua legi, care nu cred ca s-au abrogat – Legea liberului acces la informatiile de interes public si Legea transparentei decizionale. In baza lor, orice cetatean are acces la orice informatie despre ce se intampla in administratia publica, cu conditia sa nu fie asimilata ca fiind secret de stat. Ori, ce s-a cerut prin Hotararile de Consiliul Local este acoperit de lege. La fel, dezbaterea publica a proiectului privind organigrama Primariei era obligatorie, in baza celei de-a doua legi. Ceva e putred la serviciul juridic al Primariei, daca nu se stiu aceste lucruri. Sau poate se stiu, dar nu se spun sau nu sunt ascultate…