O alta strategie prin care poti bifa cu succes mesele in familie este sa faci in fiecare weekend „catalogul” meniurilor pentru fiecare zi a saptamanii (mic-dejun, pranz si cina). Nu doar ca vei scapa de eterna intrebare „azi ce mancam la cina?”, ci vei sti ce sa cumperi dintr-un foc pentru cele 7 zile si vei putea sa pregatesti intr-o zi ceea ce se poate congela din timp.
Blatul pentru pizza il poti pregati din faina integrala, pentru o doza sanatoasa de fibre. Sandwich-urile de pui si curcan sunt alternative excelente pentru pachetelul de scoala si pranzul de la serviciu. Fa o reuniune de familie si stabiliti impreuna ce vreti sa mancati saptamana urmatoare, astfel incat toata lumea sa fie multumita.
Prin acesti trei pasi simpli, obtii beneficii pe care nu stiai ca le ratezi din pricina dezorganizarii: economisesti bani si timp, mananci mai sanatos (mesele prestabilite va tin departe de restaurante si comenzi de fast food acasa), nu mai irosesti mancare si ai un psihic mai echilibrat, stiind ca problema meselor familiei este rezolvata.
Listarea
Primul pas pentru organizarea mai buna a meselor este listarea tuturor alimentelor agreate de membrii familiei tale, pana si cele mai putin sanatoase. Cu siguranta ai in dulapul de la bucatarie o serie de ingrediente pe care le folosesti cel mai des. Daca cei mici nu refuza niciodata pizza sau sandwich-urile cu mult cascaval, ia in considerare alternativa si noteaza preparatele pe lista (te poti gandi apoi la ce poti inlocui pentru a face reteta mai sanatoasa).
In acest fel, vei observa mai clar ce sa pastrezi la congelator sau in camara ca „rezerva” pentru zilele foarte ocupate, in care nu ai timp de cumparaturi si batai de cap. Daca va place bucataria italieneasca, asigura-te ca sosul tomat, pastele, usturoiul si busuiocul nu se vor epuiza niciodata.
De asemenea, aprovizioneaza-te la o singura vizita la supermarket cu acele alimente si condimente esentiale: faina, zahar, ulei, sare, piper, ierburi aromatice etc. Nu doar ca economisesti timp si energie, ci scutesti si din buget, cata vreme produsele in cantitati mai mari sunt intotdeauna mai ieftine.
Congelarea
Congelarea este aliatul tau principal in lupta cu o planificare profesionista a meselor. Gandeste-te la meniuri pe care le poti congela si reincalzi in timpul saptamanii, astfel incat sa nu fii nevoita sa gatesti zilnic.
Portioneaza sosurile, carnea, supele sau legumele in caserole mai mici, pentru fiecare zi a saptamanii. Fripturile, carnea pane sau piftelutele au un gust excelent si dupa decongelare si le poti folosi de-a lungul celor 7 zile in sandwich-uri, salate, ca garnitura sau ca ingredient pentru un sos rapid de rosii cu paste.