Despre condamnarea la moarte a maidanezilor

- Advertisement -

În România, problema câinilor fără adăpost ce își fac veacul pe străzi nu este un subiect de actualitate, dar aceasta era ridicată doar din când în când (din lipsă de subiect).Abia acum după mult-prea-mediatizatul deces al copilului de 4 ani, populația s-a despicat în două categorii ( trei dacă sunt puși la socoteală și cei care nu au o părere despre asta). Așadar, există persoanele care doresc eutanasierea câinilor fără stăpân și chiar au ieșit să protesteze (că doar e la modă acuma), indivizi care  i-ar ucide în mod personal cu forță brută iar la polul opus, sunt situați cei care consideră că există alte soluții ce nu implică “adormirea”.

După 2 zile în care am citit păreri, soluții, explicații, proteste pe mai multe site-uri și forum-uri, singurele concluzii pe care le-am putut trage au fost că există mulți agramați pe internet care știu să-și exprime părerea doar prin violențe verbale și că întreaga dispută funcționează după principiul „eu nu te conving pe tine, tu nu mă convingi pe mine”.

În mare parte argumentele pro-eutanasie se rezumă la „sunt prea mulți”, “sunt răi toți”,  “omul e mai important decât un animal”, “ne este frică să ieșim din casă”, “România este singura țară europeană cu maidanezi pe străzi”, “mai bine hrăniți un orfan” și una dintre preferatele mele,  “tu ai mă copii?”.

Sunt de acord că populația patrupedă de pe stradă s-a înmulțit considerabil și că într-o țară “civilizată” (vorba vine) nu este acceptabilă o astfel de situație dar nu e vina lor că “sunt prea mulți“ e vina tot a oamenilor, a celor neglijenți și nepăsători care și-au luat un pui că “uite ce mic și drăguț e” iar când au simțit incapabilitatea de a-l îngriji l-au azvârlit pe stradă.

Generalizările pentru întărirea unui argument sunt niște unelte la fel de inutile precum ridicarea tonului vocii (noroc că pe internet nu poți să țipi) și toată lumea știe că atunci când o persoană alege o tonalitate mai înaltă în fața îmbunătățirii argumentului, “lupta” e ca și pierdută.

Înotând în valul de argumente, o să împușc doi iepuri dintr-o lovitură, omul e de multe ori mai animal decât animalul, de el nu vă e frică când ieșiți din casă? Acțiunile animalelor se bazează pe instinct, al oameniilor pe rațiune (homo sapiens sapiens sunt ființe vii inteligente) deci dacă se presupune că avem acest avantaj de ce ar trebui să ne rezumăm la o acțiune neandertaliană?

Pentru o comparație care ar fi cât de cât corectă din toate punctele de vedere (în special cel economic), aș putea „pune pe masă” rezolvarea pe care Bulgaria a găsit-o în ceea ce privește problema comunitarilor. ONG-urile de acolo sunt obligate prin lege să țină și să ingrijească maidanezii în adăposturi până când aceștia sunt adoptați iar eutanasierea este o soluție doar în cazul în care animalele respective sunt bolnave sau agresive.

În ceea ce privește, cazul lui Ionuț, nu doresc să par insensibilă dar nu o văd ca fiind o problemă de interes național, o tragedie,da, ceva inacceptabil și odios,da însă nu este singurul copil care a murit și nici ultimul, nu este cinstit să fie întreaga vină aruncată asupra câinelui ce se afla pe o proprietate privată pe care o recunoștea drept teritoriu, cu riscul de a mă repeta, la baza faptelor sale aflându-se instinctul. Îmi permit nerușinarea de a întreba care erau activitățile mult mai importante ale respectivei bunici decât supravegherea nepoților? De ce nu este anchetată de către poliție? Iar dacă suferința este atât de cruntă în familia lor de ce se lasă “cumpărați” de mass-media și apar la toate emisiunile TV de mondenități ieftine? Nu sugerez sub nicio formă că ar “mirosi a conspirație” dar întrebările acestea nu sunt ridicate niciunde, fie chiar și din simplul motiv că  “românului îi place să se vaite”.

Timișoara este al doilea oraș din țară, după București, unde se anunță un referendum ce vizează tema eutanasierii maidanezilor. După aproximările primarului Robu, pe străzile timișorene conviețuiesc aproximativ 3.500 de câini fără stăpân (dintre care jumătate sunt sterilizați și dețin crotaliu în urechi).În această privință vor fi puse în practică acțiuni de hingherit și sterilizare pentru care primăria orașului de pe Bega va plăti o sumă de 1,8 milioane de lei. În ceea ce privește atitudinea lui Nicolae Robu, acesta s-a răzgândit iar eutanasierea câinilor a fost luată în considerare, însă nu ca și hotărâre finală.

 

sursă foto: .cbc.ca

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie