Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni stomatologice este gingivita. Potrivit manualelor de medicină, gingivita este o modificare a culorii, texturii şi a conturului ţesutului gingival, parţial sau pe întreaga circumferinţă a dintelui.
Primele semne sunt o modificare discreta a culorii şi o tendinţă de sângerare. Netratată, gingivita evoluează şi poate duce la pierderea danturii. Cauza afecţiunii este lipsa igienei, prezenţa şi activitatea bacteriilor, care se adună sub forma cunoscutei plăci bacteriene. Dacă această placă nu este îndepărtată, va duce la apariţia inflamaţiilor. Gingivita poate fi tratată şi prevenită printr-o igienă dentară strictă. Tratamentul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului. Dacă tratamentul nu se face corect, afecţiunea evoluează spre parodontită.
Simptomele ei sunt durerea acută, sângerarea şi halitoza. Boala apare mai ales la fumători şi la pacienţii care trăiesc în medii stresante. Alţi factori de risc sunt igiena dentară deficitară, deficienţele nutriţionale şi deprivarea de somn.
O.T.