Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Începe seria de tururi ghidate pentru studenți, pe șantierul de la Turnul de Apă din Iosefin!

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Joi, 10 februarie, va avea loc prima vizită pe șantierul Turnului de Apă din Iosefin, o acțiune care face parte din proiectul „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”. Studenții de la Arhitectură, Construcții, Istorie și nu numai se pot înscrie pentru această primă vizită, completând acest formular: https://bit.ly/vizita1CasteldeApa. Vor fi grupuri de cel mult 20 de persoane, coordonatorul tururilor fiind inginerul Cornel Farcaș.

Cei pasionați de construcțiile industriale și patrimoniul cultural timișorean, precum și de felul în care acestea au reușit să treacă testul timpului, sunt invitați să vină în vizită pe șantier, pentru a afla mai multe despre felul în care a fost ridicat turnul, despre principiile sale de funcționare și despre cât de important a fost el pentru oraș. Tinerii vor putea vedea, de asemenea, cum se desfășoară procesul de restaurare și etapele refuncționalizării monumentului istoric în centru cultural.

La finalizarea lucrărilor care au început în toamna anului 2021, Centrul Cultural Castelul de Apă va deveni unul din punctele de atracție ale cartierului Iosefin și ale Timișoarei.

Proiectul de reabilitare a Turnului este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura. Valoarea totală a proiectului este de 10.921.581,94 lei (2.236.758,33 euro) din care 7.358.432,65 lei (1.788.816,94 euro) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE (85%), 1.298.546,94 lei reprezintă cofinanțarea națională (15%) și 2.164.546,90 lei (447.204, 24 euro) reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect, din valoarea totală eligibilă a proiectului. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat în data de 30.09.2020, iar data de finalizare a proiectului este de 29.02.2024.

Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (formată din birou administrativ și grupuri sanitare), care constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină.

Rezultatul intervenției cuprinde un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale de interior și exterior; un traseu de parcurgere către punctul de observație și contemplare a urbanului (lanternou); un spațiu de socializare și o cafenea neconvențională; un punct de interes pentru o stație vaporetto și un punct de interes în traseul velo existent. Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane.

Reabilitarea și valorificarea Turnului de Apă din Iosefin va aduce un plus și la stimularea dezvoltării economico-sociale la nivelul municipiului Timișoara. Localnicii, în special locuitorii cartierului, dar și potențialii turiști vor fi beneficiarii Centrului Cultural Castelul de Apă„, spun reprezentanţii municipalităţii.

- Advertisement -
Ioana Danciu
Ioana Danciu
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore