Prima lună de toamnă vine la pachet cu nenumărate activităţi specifice acestei perioade din an, ȋn special pentru timişenii din zona rurală. Pe langă aprovizionarea cu lemne sau strȃngerea recoltelor de pe cȃmp, o activitatea fruntaşă este şi curăţarea coşurilor de fum. De acum şi pȃnă la primul foc făcut ȋn sobă nu mai este foarte mult timp, astfel că frigul nu trebuie să găsească pe nimeni nepregătit.
Coşarii vor lucra ȋn următoarea perioadă la foc continuu. Punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire presupune, ȋn prealabil, o etapă de curăţare, pentru a evita eventualele evenimente neplăcute. Şi asta pentru că, an de an, hornurile necurăţate au fost una dintre principalele cauze ale incendiilor din Banat. Flăcări au izbucnit şi de la construirea necorespunzătoare, dar şi utilizarea unor surse de încălzire neracordate la coşuri. Situaţia devine şi mai gravă atunci cȃnd vorbim şi de pagube umane, cele mai multe cauzate de intoxicarea cu monoxide de carbon.
Curăţarea coşurilor de fumeste o măsură pe care trebuie să o aplice toţi utilizatorii de sobe. Însă, cu mare grijă. Este indicat ca cel care se ocupă de acestă activitate să fie un om priceput, cu experienţă ȋn domeniu. Operaţiunea este recomandată de două ori pe an, ȋnsă, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie ca măcar ȋn toamnă, ȋnaintea instalării temperaturilor scăzute, să se cureţe hornurile.
Denise Popa